Reîncepe coşmarul financiar pentru Argentina: creditorii îşi cer banii înapoi

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 01 decembrie 2012 26 afişări

Argentina are probleme mari cu plata datoriilor, iar agenţia Fitch i-a redus ratingul cu cinci trepte, la CC, şi a prezis chiar că îşi va anunţa iarăşi incapacitatea de plată.

Un tribunal din Manhattan a decis că ţara trebuie să plătească până la 15 decembrie 1,3 mld. dolari unor investitori în obligaţiunile sale care au refuzat să accepte restructurarea datoriei care a urmat declarării incapacităţii de plată din 2002. Dacă Argentina va pierde recursul şi va fi silită să plătească toată suma, alţi investitori, cu creanţe de peste 11 mld. dolari, vor cere şi ei plata.

Decizia tribunalului american înseamnă, concret, că aceşti deţinători de obligaţiuni pentru care Argentina a intrat în incapacitate de plată, între care fonduri speculative de investiţii ca NML Capital şi Aurelius Capital Management, trebuie să fie trataţi la fel ca şi cei ce au acceptat să participe la restructurarea datoriei ţării.

"Nu mai lipseşte decât ca judecătorul să ne trimită şi Flota a cincea", a spus ministrul economiei, Hernan Lorenzino, calificând decizia drept "colonialism juridic". Preşedintele Cristina Fernandez de Kirchner a spus că ţara ei n-o să plătească "niciun dolar" fondurilor speculative care au investit în obligaţiunile argentiniene şi acum cer banii înapoi, iar ministrul economiei, Hernan Lorenzino, a calificat fondurile respective drept "vulturi hoitari".

Incidentul cu datoriile intervine la doar câteva luni după decizia Argentinei de a expropria 51% din acţiunile companiei de petrol şi gaze YPF, lăsând numai 6,43% în posesia fostului acţionar majoritar, compania spaniolă Repsol, care a stârnit scandal inclusiv la vârful UE. Şi atunci, liderii de la Buenos Aires s-au remarcat prin discursul naţionalist şi limbajul dezinhibat la adresa investitorilor străini.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/reincepe-cosmarul-financiar-pentru-argentina-creditorii-isi-cer-banii-inapoi-10361443
10361443
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.