Reguli noi pentru angajarea străinilor în ţările UE. Ce s-a decis la Bruxelles

Postat la 22 octombrie 2019 163 afişări

Autoritatea Europeană a Muncii şi-a început activitatea la doi ani după ce preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, anunţa ideea înfiinţării unei astfel de autorităţi.

Reguli noi pentru angajarea străinilor în ţările UE. Ce s-a decis la Bruxelles

"Autoritatea Europeană a Muncii reprezintă piatra de temelie a eforturilor noastre de a face ca normele UE în domeniul muncii să fie corecte, eficace şi aplicabile.

Nu este de mirare faptul că această autoritate, atât de necesară, a fost înfiinţată într-un timp record. Autoritatea va asigura o mai bună informare a lucrătorilor şi a angajatorilor cu privire la drepturile şi obligaţiile lor şi va sprijini autorităţile naţionale din domeniul muncii în activităţile lor transfrontaliere.

De toate acestea vor beneficia direct milioanele de europeni care locuiesc sau lucrează în alt stat membru, precum şi milioanele de întreprinderi care desfăşoară activităţi transfrontaliere în UE. Se face astfel încă un mare pas către o piaţă europeană a forţei de muncă integrată, bazată pe încredere, pe norme fiabile şi pe o cooperare eficace", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Alături de preşedintele Jean-Claude Juncker, la ceremonia de inaugurare de la Bruxelles au participat şi prim-ministrul Slovaciei, Peter Pellegrini, în condiţiile în care Bratislava a fost aleasă pentru a găzdui autoritatea, vicepreşedinţii Comisiei Valdis Dombrovskis şi Maros Sefcovic, precum şi comisarul Marianne Thyssen.

"Autoritatea Muncii va fi elementul care va asigura buna funcţionare a "motorului" pieţei interne. Va fi locul în care se vor obişnui să colaboreze şi să rezolve laolaltă probleme colegi din diverse autorităţi naţionale. Mobilitatea forţei de muncă se va desfăşura astfel într-un mod mai armonios, în avantajul a milioane de cetăţeni şi întreprinderi europene, care îşi exercită în fiecare zi dreptul la libera circulaţie", a declarat comisarul european pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale, Competenţe şi Mobilitatea Forţei de Muncă, Marianne Thyssen.

Consiliul de administraţie al autorităţii este format din reprezentanţi ai statelor membre, ai Comisiei, ai partenerilor sociali de la nivelul UE, ai Parlamentului European, precum şi din observatori din Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveţia şi reprezentanţi ai altor agenţii ale UE din domeniul ocupării forţei de muncă şi al afacerilor sociale. La 17 octombrie, aceştia vor avea o primă reuniune pentru a adopta deciziile necesare punerii în funcţiune a autorităţii şi pentru a face schimb de opinii cu privire la programul de lucru iniţial, scrie incont.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
uniunea europeana,
bruxelles,
angajare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.