Regimul nord-coreean anunţă că nu-şi va modifica politica nucleară în 2018

Autor: Andrei Ionascu Postat la 30 decembrie 2017 60 afişări

Regimul din Coreea de Nord va continua să îşi consolideze capacităţile nucleare în 2018, anunţând că statul comunist este o putere nucleară "invincibilă", dar "responsabilă", relatează site-ul agenţiei Yonhap, care citează agenţia de stat nord-coreeană KCNA.

"Coreea de Nord, un stat strategic incontestabil şi putere nucleară în baza Juche (n.a. - ideologia dezvoltată de către fondatorul Kim Il-Sung, bunicul lui Kim Jong-Un), anunţă: Nu vă aşteptaţi la nicio schimbare în privinţa politicii sale. Entitatea sa ca putere invincibilă nu poate fi nici subminată, nici înlăturată", se arată într-un comunicat transmis de la Phenian, care a fost intitulat <<Nicio forţă nu poate prevala în faţa independenţei şi a justiţiei>>.

Materialul descrie pe larg reuşitele regimului Kim Jong-Un din 2017 privind dezvoltarea armamentului, inclusiv a unei rachete balistice intercontinentale capabilă să ajungă în Statele Unite.

"La 29 noiembrie, Coreea de Nord a reuşit să lanseze cu succes o nouă rachetă balistică intercontinentală, Hwasong-15, reflectând abilitatea sa imensă ca putere militară de clasă mondială. Acţiunile constante ale Statelor Unite împotriva Coreei de Nord la nivel politic, economic, militar, diplomatic şi în toate celelalte domenii, până la sfârşitul acestui an, nu au putut opri nici măcar pentru un moment progresul Coreei de Nord - încrezătoare în succesul cauzei sale. Coreea de Nord, în calitate de stat responsabil cu arme nucleare, se va îndrepta către singurul drum al independenţei şi al justiţiei, rezistând în faţa tuturor furtunilor de pe această planetă", se mai arată în comunicatul transmis de către KCNA.

În 2017, Coreea de Nord a efectuat zece teste cu rachete balistice şi un test nuclear, cel mai mare din istorie. La 4 aprilie, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică cu rază medie de acţiune, care a aterizat în Marea Japoniei. La 14 şi 29 aprilie, Phenianul a efectuat noi teste, dar rachetele balistice lansate au eşuat, fără a părăsi teritoriul nord-coreean. La 14 mai, Coreea de Nord a lansat o rachetă Hwasong-12, despre care specialiştii cred că ar putea avea o rază de până la 4.500 de kilometri, punând în pericol bazele militare americane pe insula Guam.

Cele două teste din luna iulie (4 şi 28 iulie), cu rachete Hwasong-14, au demonstrat potenţialul Phenianului de a dezvolta prima rachetă balistică intercontinentală. Analiştii cred că aceasta ar putea avea o rază de acţiune de peste 10.000 de kilometri, fiind capabilă să ajungă la New York.

În luna august, a doua testare a rachetei Hwasong-12 a purtat proiectilul peste Japonia, fiind pentru prima dată când o rachetă balistică a zburat peste acest teritoriu, eveniment descris ca o "ameninţare fără precedent". Acest test a fost repetat la 15 septembrie cu o rachetă care a zburat mai mult şi a ajuns la o altitudine mai mare decât în luna august, demonstrând o îmbunătăţire a razei de acţiune.

La 29 noiembrie, Coreea de Nord a anunţat că a testat cu succes o nouă rachetă balistică intercontinentală care poate transporta un focos nuclear către orice ţintă din Statele Unite ale Americii. Racheta ar fi atins o altitudine de aproximativ 4.475 de kilometri - de peste zece ori mai mare decât cea a Staţiei Spaţiale Internaţionale - şi ar fi parcurs o distanţă de 950 de kilometri, în 53 de minute. Experţi americani şi sud-coreeni susţin că rachetă Hwasong-15, dezvoltată în baza unei tehnologii noi, are capacitatea să ajungă în Statele Unite ale Americii. Totuşi, racheta balistică ar avea nevoie de o dezvoltare suplimentară privind revenirea în atmosferă, tehnologia de orientare cu precizie în faza finală şi condiţiile de transportare a unui focos nuclear.

Testul nuclear desfăşurat la 3 septembrie de către Coreea de Nord a fost de departe cel mai mare dintre cele şase efectuate începând din 2006. Testul a declanşat un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade, seism de zece ori mai puternic decât cel înregistrat în testul anterior din septembrie 2016. Estimările privind puterea explozivă sau randamentul dispozitivului nord-coreean au variat de la 100 la 370 de kilotone. Un randament de 100 de kilotone ar face bomba de şase ori mai puternică decât cea folosită asupra oraşului Hiroshima în 1945.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
COREEA DE NORD,
ARME NUCLEARE,
RACHETE

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.