Răsturnare de situaţie: Ce scrie presa internaţională despre Laura Codruţa Kovesi, în mijlocul bătăliei crâncene pentru postul de la Bruxelles

Postat la 27 februarie 2019 13959 afişări

Pentru un procuror cu un istoric de activitate ieşit din comun în ceea ce priveşte aruncarea după gratii a politicienilor corupţi, fosta şefă a DNA din România se confruntă cu încă o problemă în plus faţă de competitorii ei: propriul guvern se opune, scrie publicaţia americană Bloomberg, despre Laura Codruţa Kovesi şi candidatura ei la funcţia de procuror şef european.

Răsturnare de situaţie: Ce scrie presa internaţională despre Laura Codruţa Kovesi, în mijlocul bătăliei crâncene pentru postul de la Bruxelles

Laura Codruţa Kovesi, care a fost demisă de Partidul Social Democrat din România după ce a aruncat după gratii zeci de politicieni corupţi, va încerca astăzi la Bruxelles să convingă membrii Parlamentului European să o susţină pentru a deveni procurorul şef al Uniunii Europene, după ce guvernele blocului şi-au anunţat deja că susţin candidatul din Franţa.

În cadrul şedinţei vor fi audiaţi, pe lângă Kovesi, francezul Jean-Francois Bohnert şi Adres Ritter din Germania. Bohnert a primit săptămâna trecută aproape de două ori mai multe voturi de la statele membre decât Kovesi sau Ritter.

„Nu vom răspunde presiunilor guvernului României de a o respinge pe Kovesi, însă în acelaşi timp nu cred că trebuie să transformăm nominalizarea ei într-o declaraţie politică”, a declarant Sophie Veld, membru olandez al grupului liberal din parlamentul UE. „Ne uităm obiectiv la toţi cei trei candidaţi”

O decizie finală cere un acord între guvernele din UE şi cele 28 de state membre.

Parlamentul european a criticat guvernul României pentru erodarea statului de drept şi au cerut ca mai multe funcţii de top din UE să fie ocupate de femei, ceea ce o transformă pe Kovesi într-o potenţială armă politică în contextul în care structura europeană se pregăteşte pentru alegeri la finalul lunii mai.

Publicaţia americană scrie că administraţia de la Bucureşti a urmat modelul omologilor săi din Ungaria şi Polonia şi încearcă o „reformă” a sistemului de justiţie în ciuda criticilor pe care şi le-a atras de la opoziţie şi de la oficialii UE pentru că subminează statul de drept.

Premierul Viorica Dăncilă a declarant că Kovesi nu este propunerea României pentru această funcţie.

 

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.