Raport CE: Alocarea fondurilor publice din România este afectată de conflicte de interese şi favoritism

Postat la 03 februarie 2014 29 afişări

Conflictele de interese şi favoritismul par a fi problemele "cele mai recurente" în ceea ce priveşte alocarea şi cheltuirea fondurilor publice din România, potrivit primului raport anticorupţie al CE.

Raport CE: Alocarea fondurilor publice din România este afectată de conflicte de interese şi favoritism

 "Modificările frecvente şi lipsa unor practici uniforme sau a unor orientări din partea instituţiilor în cauză reprezintă o sursă de incertitudine pentru părţile interesate. Aceste modificări succesive au generat, cel puţin, confuzie în ceea ce priveşte domeniul de aplicare al legislaţiei în materie de achiziţii publice în cazul întreprinderilor deţinute sau controlate de stat", se arată în raport.

Totodată, Comisia Europeană atrage atenţia asupra faptului că utilizarea la nivel naţional a procedurii negociate fără publicarea unui anunţ de participare la licitaţie este cu mult peste media UE: 15% faţă de 5%.

CE recomandă îmbunătăţirea "consecvenţei hotărârilor pronunţate de instanţe şi de organismele de soluţionare a căilor de atac".

Potrivit Executivului, "conflictele de interese şi favoritismul par a fi printre problemele cele mai recurente legate de alocarea şi cheltuirea fondurilor publice (inclusiv a fondurilor UE) atât la nivel central, cât şi la nivel local, în timp ce mecanismele actuale de prevenire şi control sunt dificil de pus în aplicare sau sunt insuficient de disuasive". Experţii europeni consideră că rata detectării şi notificării conflictelor de interese de către autorităţile responsabile de achiziţiile publice este "destul de scăzută" în comparaţie cu amploarea riscurilor reale legate de acest aspect.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/raport-ce-alocarea-fondurilor-publice-din-romania-este-afectata-de-conflicte-de-interese-si-favoritism-12014794
12014794
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.