Rafila nu exclude apariţia Omicron în cazul celor 3 români din Africa de Sud. Carantina, exclusă

Autor: Laura Buciu Postat la 02 decembrie 2021 26 afişări

Nu este exclus ca la rezultat să apară noua tulpină, a spus, joi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Acesta spune că trebuie mărită capacitatea de testare, însă nu se pune problema, în prezent, de lockdown.

Rafila nu exclude apariţia Omicron în cazul celor 3 români din Africa de Sud. Carantina, exclusă

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a spus, joi, că nu exclude ca la secvenţiere, cele trei cazuri de infectare venite din Africa de Sud să fie infectare cu noua tulpină Omicron.

„Aşteptăm rezultatele. Sigur că nu e exclus să fie şi noua tulpină, pentru că, în mod evident, din zona din care vin persoanele respective încet-încet tulpina dominantă devine Omicron, în detrimentul tulpinii Delta”, a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.

Rafila a spus că nu se poate discuta deocamdată de noi restricţii, pentru că sunt doar câteva cazuri şi nici acelea nu au deocamdată rezultatul secvenţierii.

Ministrul Sănătăţii crede că cel mai bine sistemul medical trebuie pregătit pentru un eventual val 5, în care va fi „un mix” de cazuri.

„Ne pregătim în primul rând prin dezvoltarea serviciilor ambulatorii şi dezvoltarea capacităţii de testare, care să permită oamenilor să beneficieze de tratament înainte să apară complicaţiile şi să nu supra-aglomereze spitalele pe de o parte, iar pe de altă parte trebuie să convingem oamenii să îşi vaccineze familiile, în primul rând persoanele vârstnice şi cei cu boli cronice. Noi acolo avem problema importantă. Avem doar 30% din populaţia cu vârsta de peste 70 de ani vaccinată, faţă de alte ţări care au această categorie protejată în mod esenţial şi atunci cred că dacă vrem să avem sărbătorile în linişte trebuie să încurajăm oamenii în această lună să îşi vaccineze vârstnicii şi persoanele cu boli cronice din familie”, a mai spus Rafila.

Întrebat dacă se va impune carantina în cazul înmulţirii cazurilor, dr. Alexandru Rafila a răspuns: „Nu se pune problema în acest moment, pentru că nu există justificare nici măcar din punct de vedere epidemiologic”.

Trei persoane sosite din Africa de Sud au fost confirmate cu Covid au fost testate pe aeroporturile din Bucureşti şi Baia Mare la momentul aterizării, iar rezultatele pozitive au venit miercuri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rafila,
omicron,
carantină

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.