Rachetele de croazieră cu lansare de la sol ale Rusiei AMENINŢĂ Europa şi Asia - oficial american

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 17 iunie 2015 210 afişări

Rachetele ruseşti de croazieră cu lansare de la sol (GLCM) modernizate reprezintă o ameninţare la adresa Europei şi Asiei de Nord-Est şi încalcă Tratatul cu privire la forţele nucleare cu rază medie de acţiune (INF) a declarat marţi un oficial de la Departamentul de Stat american pentru Sputnik.

"Sistemul pe care Rusia l-a testat este un (sistem de rachete de tip) GLCM avansat, capabil să ameninţe continentul european şi aliaţii noştri din Asia de Nord-Est", a declarat această sursă pentru portalul rusesc.

Oficialul american a făcut această declaraţie după ce adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov a spus marţi, citat într-un comunicat, că Moscova doreşte să poarte negocieri dacă Washingtonul îşi explică acuzaţiile cu privire la încălcarea Tratatului INF.

Oficialul de la Departamentul de Stat american a îndemnat totodată Rusia să-şi respecte obligaţiile asumate şi să se întoarcă în cadrul tratatului.

"Credem că este în interesul nostru - şi al partenerilor noştri din tratat, inclusiv Rusia - ca Tratatul INF să rămână în vigoare şi ca toate părţile să-şi respecte obligaţiile asumate", a subliniat el.

Statele Unite nu doresc "o repetare a ciclului escaladării acţiunilor şi reacţiilor care au marcat mare parte din Războiul Rece", a insistat oficialul american.

Washingtonul şi aliaţii săi analizează diverse opţiuni, a continuat el, inclusiv opţiuni militare, ca răspuns faţă de presupusa încălcare a Tratatului INF de către Rusia.

"Nu s-au luat decizii în privinţa răspunsului militar faţă de încălcările Rusiei. Statele Unite, ca stat de drept, nu au încălcat Tratatul (INF) în niciun fel şi îşi vor respecta obligaţiile atât timp cât tratatul rămâne în vigoare", a spus oficialul american.

Tratatul INF, semnat de către Statele Unite şi fosta Uniune Sovietică în 1987, interzice rachetele balistice şi de croazieră nucleare şi convenţionale cu lansare de la sol cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

În iulie 2014, Statele Unite au acuzat Rusia că încalcă Tratatul INF, după testarea unei rachete de croazieră cu lansare de la sol.

Potrivit presei, autorităţile americane analizează o eventuală staţionare a unor rachete în Europa pentru a se apăra împotriva unor avantaje pe care Rusia le-ar fi obţinut prin presupusa încălcare a Tratatului INF sau împotriva unei posibile "forţe de reacţie" mai agresive implicând sau armament greu sau rachete de croazieră cu lansare de la sol.

Ministerul rus de Externe a respins aceste acuzaţii şi a acuzat, la rândul său, Statele Unite de încălcarea Tratatului INF prin instalarea unor elemente ale scutului antirachetă american în Polonia şi România.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
ARMAMENT,
RUSIA
/actualitate/rachetele-de-croaziera-cu-lansare-de-la-sol-ale-rusiei-ameninta-europa-si-asia-oficial-american-14462980
14462980
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.