PwC solicită legislaţie fiscală clară care să încurajeze declararea banilor ascunşi în băncile din străinătate

Autor: Razvan Muresan Postat la 11 februarie 2015 148 afişări

PwC solicită legislaţie fiscală clară care să încurajeze declararea banilor ascunşi în băncile din străinătate

România are nevoie de o legislaţie fiscală clară şi flexibilă care să încurajeze conformarea voluntară în rândul persoanelor fizice cu venituri mari, informează compania de audit şi consultanţă fiscală PwC România.

„Vedem în ultimii ani că la nivelul unor organizaţii internaţionale precum OECD se subliniază tot mai mult importanţa conformării voluntare, ca o soluţie viabilă şi durabilă pentru creşterea veniturilor bugetare, iar programe de conformare voluntară au fost implementate cu mult succes în multe state din întreaga lume”, a declarat Mihaela Mitroi, şefa departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică, PwC România.

„Pentru succesul unui astfel de program de conformare voluntară în România este însă nevoie de anumite clarificări legislative, pentru ca acele persoane fizice cu deţineri în străinătate să aleagă declararea acestora autorităţilor fiscale fără a exista riscul unor consecinţe de natură penală sau contravenţională”, a mai spus Mihaela Mitroi.

Ministerul Finanţelor propunea în noiembrie 2014, ca măsură de amnistie fiscală, impozitarea de la începutul anului 2015 cu o cotă de minim 5-9% a tuturor depozitelor bancare nou constituite unde sursa de provenienţă a banilor este incertă, potrivit unui document. Într-un document elaborat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) - ministrul delegat pentru Buget şi obţinut de MEDIAFAX, care conţine mai multe propuneri de măsuri fiscale, se precizează: "Aministia fiscală - începând cu 01.01.2015, toate depozitele bancare nou constituite unde este incertă sursa de provenienţă a banilor se vor impozita cu o cotă de minim 5%-9%". În prezent, veniturile declarate se impozitează cu 16%.

„Suntem convinşi că adoptarea unor astfel de clarificări legislative va stimula apetitul persoanelor fizice cu venituri mari pentru conformarea voluntară şi va duce totodată la creşterea veniturilor bugetare, generând astfel beneficii la nivelul întregii societăţi”, a conchis Mihaela Mitroi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pwc,
legislatie,
amnistie
/actualitate/pwc-solicita-legislatie-fiscala-clara-care-sa-incurajeze-declararea-banilor-ascunsi-in-bancile-din-strainatate-13814829
13814829
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.