Putin le-a ordonat luptătorilor Wagner să semneze jurământul de credinţă faţă de Rusia

Autor: Laura Buciu Postat la 26 august 2023 58 afişări

Putin le-a ordonat luptătorilor Wagner să semneze jurământul de credinţă faţă de Rusia

Preşedintele Vladimir Putin le-a ordonat luptătorilor Wagner să semneze un jurământ de credinţă faţă de statul rus, după un accident mortal de avion care se crede că l-a ucis pe Evgheni Prigozhin, şeful grupului de mercenari, potrivit Reuters.

Putin a semnat vineri decretul care aduce această schimbare cu efect imediat, după ce Kremlinul a declarat că sugestiile occidentale potrivit cărora Prigozhin ar fi fost ucis la ordinele sale sunt o „minciună absolută”. Kremlinul a refuzat să confirme definitiv moartea acestuia, invocând necesitatea de a aştepta rezultatele testelor.

Autoritatea aviatică rusă a declarat că Prigojin se afla la bordul unui avion privat care s-a prăbuşit miercuri seara la nord-vest de Moscova, fără să existe supravieţuitori, la exact două luni după ce a condus o revoltă eşuată împotriva şefilor armatei.

Preşedintele Vladimir Putin a transmis joi condoleanţe familiilor celor decedaţi în accident şi a vorbit despre Prigojin la timpul trecut.

El a citat „informaţii preliminare” care indică faptul că Prigojin şi asociaţii săi de top din Wagner au fost ucişi cu toţii şi, deşi l-a lăudat pe Prigojin, a spus că acesta a făcut şi unele „greşeli grave”.

Introducerea de către Putin a unui jurământ obligatoriu pentru angajaţii Wagner şi ai altor contractori militari privaţi a fost o mişcare clară de a aduce astfel de grupuri sub un control mai strict al statului.

Decretul, publicat pe site-ul web al Kremlinului, obligă orice persoană care desfăşoară activităţi în numele armatei sau care sprijină ceea ce Moscova numeşte „operaţiune militară specială” în Ucraina să depună un jurământ oficial de credinţă faţă de Rusia.

Descris în decret ca fiind un pas pentru a forja bazele spirituale şi morale ale apărării Rusiei, formularea jurământului include o linie în care cei care îl depun promit să urmeze cu stricteţe ordinele comandanţilor şi liderilor superiori.

Politicieni şi comentatori occidentali au sugerat, fără a prezenta dovezi, că Putin a ordonat uciderea lui Prigozhin pentru a-l pedepsi pentru că a lansat revolta din 23-34 iunie împotriva conducerii armatei, care a reprezentat, de asemenea, cea mai mare provocare la adresa propriului Putin de când a venit la putere în 1999.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că această acuzaţie şi multe altele asemănătoare sunt false.

„Există acum o mulţime de speculaţii în jurul acestui accident de avion şi a morţii tragice a pasagerilor avionului, inclusiv a lui Evgheni Prigojin. Bineînţeles, în Occident, toate aceste speculaţii sunt prezentate dintr-un unghi bine cunoscut”, a declarat Peskov reporterilor.

„Toate acestea sunt o minciună absolută, iar aici, atunci când se acoperă această problemă, este necesar să te bazezi pe fapte. Nu există încă multe fapte. Ele trebuie să fie stabilite în cursul acţiunilor de investigare”, a spus el.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
putin,
wagner,
jurământ

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.