Protestele din justiţie se extind. Trei parchete şi un tribunal din România anunţă că îşi suspendă activitatea, în urma ordonanţei care modifică legile justiţiei

Postat la 22 februarie 2019 26 afişări

Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa îşi suspendă activitatea timp de trei zile, ca formă de protest faţă de modificările aduse legilor justiţiei.

Protestele din justiţie se extind. Trei parchete şi un tribunal din România anunţă că îşi suspendă activitatea, în urma ordonanţei care modifică legile justiţiei

Ulterior, şi procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, dar şi cei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti au decis, vineri, să înceteze activitatea instituţiei timp de mai multe zile, asigurând doar participarea la cauzele urgente, transmite corespondentul MEDIAFAX.

 

Prim-procurorul Viorel Teliceanu a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că decizia a fost luată vineri, în cadrul Adunării Generale a Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa.

 

Activitatea instituţiei va fi suspendată timp de trei zile, începând de luni, 25 februarie.

 

„Este o formă de protest după ordonanţa de Guvern de marţi, care este un atac la adresa Ministerului Public şi al justiţiei”, a spus Teliceanu.

 

Potrivit acestuia, pe perioada protestului vor face excepţie cazurile cu inculpaţii ce au măsuri preventive.

 

„Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa susţin cu fermitate poziţia procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, şi a secţiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, faţă de modificările legislative aduse legilor justiţiei prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului din data de 19 februarie 2019.

 

Totodată, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa susţin declaraţia de principii a Forului Judecătorilor din România. Folosindu-se de pretextul necesităţii modificărilor aduse admiterii la Institutul Naţional al Magistraturii, modificare absolut necesară, legislaţia a fost modificată prin ordonanţă de urgenţă fără a justifica vreo urgenţă, fără niciun fel de consultare cu autoritatea implicată, chiar pe ascuns, cu o lipsă de transparenţă totală, cu încălcarea recomandărilor Mecanismului de Verificare şi Cooperare, obligatorii pentru România, aşa cum rezultă din jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, cu încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, cu încălcarea art. 125 şi art. 131 din Constituţia României, cu încălcarea art. 55 alin. 1 şi 3 Cod procedură penală, cu încălcarea principiului cooperării loiale şi cu încălcarea flagrantă a principiului separării carierelor, principiu nou instituit în legislaţia românească exact de cei care l-au încălcat prin prezenta ordonanţă”, se arată într-un comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa.

 

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
justitie,
activitate,
legi,
suspendare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.