Cum să faci 2 milioane de euro cu un site în România. Cum a reuşit acest lucru o antreprenoare care nu a avut nicio tangenţă cu domeniul

Autor: Ioana Matei Postat la 09 martie 2019 16953 afişări

​Un cuplu din România a sesizat nevoia de a crea o platformă de socializare pentru oamenii din ce în ce mai ocupaţi, dar care îşi caută totuşi „sufletul pereche” în urmă cu mai bine de un deceniu, cu mult înainte de Răspândirea reţelelor sociale.

Cum să faci 2 milioane de euro cu un site în România. Cum a reuşit acest lucru o antreprenoare care nu a avut nicio tangenţă cu domeniul
Cum să faci 2 milioane de euro cu un site în România. Cum a reuşit...

Inteligenţa artificială, abonamentele freemium, extinderea internaţională n-au lipsit nici din businessul cu sentimente româneşti. 

„Ideea creării şi dezvoltării unui astfel de serviciu a venit spontan, ca un răspuns la nevoile evidente ale pieţei din acel moment, când nu existau site-uri similare. În 2001, când a pornit totul, dacă lucrai într-o corporaţie sau aveai un program de muncă aglomerat era foarte greu să cunoşti pe cineva, singurele opţiuni viabile fiind reprezentate de familie şi de prieteni”, descrie antreprenoarea Flori Dragomir o perioadă în care platformele de dating online şi nici măcar de socializare nu existau pe piaţa din România. Ea a fondat atunci, împreună cu soţul său, Daniel Dragomir, site-ul românesc de matrimoniale şi dating Sentimente.ro, primul de acest tip de pe piaţa locală.

​Anterior, antreprenoarea nu a avut nicio tangenţă cu domeniul: a absolvit Facultatea de Inginerie Aerospaţială la Universitatea din Bucureşti; dar a fost pasionată de marketing.

Potrivit informaţiilor trimise de reprezentanţii companiei, care citează platforma de măsurare a traficului online Trafic.ro, Sentimente.ro este în prezent cel mai mare site de dating din România.

Înfiinţată în urmă cu 17 ani, pe platformă s-au înregistrat până acum peste 1,5 milioane de utilizatori, mai mult de 25.000 sunt activi zilnic, alţi 20.000 de utilizatori se adaugă în fiecare lună platformei. În 2017, cifra de afaceri a MachteamSoft, firma care administrează site-ul Sentimente.ro (şi care include şi administrarea unor site-uri precum TeamDeals.ro, Comunicatedepresa.ro, Acasa.ro s.a.), s-a situat la 9,4 milioane lei, în creştere cu 32% faţă de anul 2016 (7,1 mil. lei). Anul trecut, cifra de afaceri a crescut cu peste 35%, iar reprezentanţii companiei previzionează o creştere similară în anul 2019; circa 40% din venituri sunt generate de Sentimente.ro. 

„Pornit pe drumul spre găsirea jumătăţii, utilizatorul îşi creează un cont pe site, îşi completează profilul şi declară ce caută, iar pentru a maximiza şansele să găsească persoana potrivită poate alege un abonament plătit care îi oferă acces la facilităţile de pe site”, descrie Flori Dragomir modul în care funcţionează platforma. Utilizatorii au la dispoziţie mai multe tipuri de abonamente cu preţuri diferite, de la 5 euro/lună la 20 euro/6 luni (3 euro/lună).

Înfiinţat în 2001 şi descris de reprezentanţii companiei drept primul site românesc ce a lansat mesagerie instant într-un browser, acesta ajunsese în 2005 la un ritm de 1.600 de membri noi pe săptămână. În 2011 au trecut de la serviciul gratuit (free) la freemium, serviciul oferit utilizatorilor pe baza plăţii abonamentelor, iar în urmă cu doi ani au extins platforma la nivel internaţional.

„Valoarea investiţiilor direcţionate în dezvoltarea Sentimente.ro este de ordinul milioanelor de euro. De mulţi ani am adoptat strategia prin care reinvestim profitul astfel încât să menţinem un nivel înalt de competitivitate pe piaţă. Încercăm permanent să folosim cele mai noi tehnologii, să menţinem un grad ridicat de profesionalism şi motivare în echipă şi să continuăm extinderea proiectului pe pieţele internaţionale”, explică Flori Dragomir, fără a oferi o valoare exactă a investiţiilor direcţionate în platformă.

De la finalul anului 2017 şi până în prezent s-au concentrat pe lansarea şi dezvoltarea unui algoritm de inteligenţă artificială, WallY, care ia în considerare ce declară utilizatorul în profil că îşi doreşte, dar şi comportamentul acestuia pe site.

Potrivit antreprenoarei, valoarea investiţiilor de până acum în dezvoltarea acestui sistem de inteligenţă artificială a depăşit 250.000 de euro; în faza iniţială, investiţia a fost de 100.000 de euro.

„Lumea evoluează şi, odată cu ea, evoluăm şi noi. A fost necesară introducerea unui sistem de inteligenţă artificială, pentru că persoanele de pe site sunt foarte diferite, iar noi vrem să le oferim opţiuni personalizate, care să conducă spre relaţii de succes”, explică ea necesitatea implementării acestui sistem.
Totodată, observă că sistemul de inteligenţă artificială este câteodată mai abil în găsirea compatibilităţilor între parteneri. „De multe ori, o persoană este aproape sigură de ceea ce caută într-o relaţie şi de la partener, însă comportamentul acesteia este diferit de ceea ce declară. Aici intră în peisaj WallY, algoritmul care ia în considerare şi comportamentul de pe site, adesea diferit faţă de ce declară utilizatorii. WallY poate calcula, mai bine şi mai rapid decât oricine, procentul de compatibilitate dintre două persoane, pentru că are la bază conceptul de machine learning, dar şi alte elemente.”

După introducerea acestui sistem, au observat că există mai multe interacţiuni între utilizatori, în funcţie de recomandările lui WallY, ceea ce a condus spre scurtarea timpului în care un utilizator îşi găseşte jumătatea.

În ceea ce priveşte obiceiurile când vine vorba despre relaţii, antreprenoarea observă: „În Europa, familia este importantă, la fel sunt şi valorile comunităţii, astfel există un sentiment de responsabilitate. Acelaşi lucru se întâmplă şi în România, unde societatea este centrată pe familie. Legăturile de familie sunt foarte puternice, motiv pentru care opiniile rudelor sunt importante.”

De asemenea, observă ea, o primă întâlnire obişnuită în Europa ar avea loc la o cafea sau un restaurant (la masa de prânz, nu la cină). De asemenea, de multe ori, primele întâlniri se desfăşoară chiar cu grupul de prieteni pentru a evita stresul unei întâlniri unu la unu. România urmează trendul european, cele mai populare prime întâlniri fiind desfăşurate în parc, la cinema sau la cafenea.

O viziune diferită faţă de restul europenilor o au românii când vine vorba de relaţiile de lungă durată: „Pentru tinerii europeni, căsătoriile sunt privite ca fiind informale. În ţările mai dezvoltate ale Europei, căsătoriile sunt privite drept «tradiţii folclorice opţionale». În schimb, în România, căsătoria, în special pentru persoanele de peste 29 de ani (chiar şi mai tinere, în funcţie de mediul urban/rural sau de zona ţării), se oficiază şi la biserică (România fiind o ţară destul de tradiţionalistă şi religioasă)”.

Planurile lor vizează dezvoltarea de noi versiuni ale sistemului de inteligenţă artificială, precum şi extinderea pe pieţele internaţionale, în afară de Statele Unite şi Marea Britanie, unde sunt deja activi. Anul acesta, compania a început extinderea pe pieţe din Italia, Spania şi Germania, prin traducerea site-ului în aceste limbi. „Decizia de a merge spre acestea a venit din faptul că deja comunităţi mari de români şi-au arătat interesul de a accesa un serviciu de dating şi folosesc în prezent site-ul Sentimente.ro. Ne aşteptăm la creşterea semnificativă a publicului nativ din ţările respective (nu doar din diaspora, ca acum).”


Cifrele din spatele dragostei „oarbe”, relaţiilor imperfecte şi căsătoriilor necesare:

Utilizatorii site-ului Sentimente.ro îşi caută prieteni noi (20%), dar cei mai mulţi caută dragostea: 52% vor o relaţie serioasă şi 51% consideră căsătoria necesară.

Pentru 51% din bărbaţi dragostea este „oarbă”, adică ei cred că se pot îndrăgosti de cineva fără să se fi văzut vreodată. 53% dintre femei nu consideră gelozia un lucru rău atât timp cât este în doze mici.

Utilizatorii, în proporţie de 43%, cred că nu există „relaţia perfectă”, ci că o relaţie se construieşte în timp, cu răbdare, dedicaţie şi pasiune.

Majoritatea utilizatorilor consideră că vârsta şi interesele comune sunt cele mai importante atunci când îşi caută un viitor partener. De aceea, 54% dintre ei îşi stabilesc prima întâlnire într-un loc confortabil, unde se poate vorbi lejer: la cafea. De asemenea, membrii au realizat şi care este cheia succesului în găsirea jumătăţii online: vizualizarea a cât mai multor profiluri şi interacţionarea cu un număr cât mai mare de membri.

Sursa: sentimente.ro

Urmărește Business Magazin

Business „la cheie”. Cum poţi să îţi deschizi o afacere în regim de franciză în România şi de ce investiţii este nevoie Business „la cheie”. Cum poţi să îţi deschizi o afacere în regim de franciză în România şi de ce investiţii este nevoie

Un concept gata stabilit, un model de business confirmat, precum şi un brand puternic sunt câteva dintre avantajele deschiderii unei afaceri în regim de franciză. Ce înseamnă să preiei o afacere „la cheie” în România au povestit pentru Business MAGAZIN reprezentanţii a câteva dintre cele mai dinamice businessuri de pe această piaţă.

vezi continuarea
ZF.ro
ÎN SFÂRŞIT! Şoferii sunt în extaz: Cel mai aşteptat proiect de infrastructură din Bucureşti a primit undă verde ÎN SFÂRŞIT! Şoferii sunt în extaz: Cel mai aşteptat proiect de infrastructură din Bucureşti a primit undă verde
România este înconjurată. PERICOL major la graniţă. Ce se poate întâmpla în Moldova, Bulgaria, şi Ungaria. Nimeni nu se aştepta să se întâmple aşa devreme
ProMotor.ro
REGELE SĂRĂCIEI a cumpărat 19 Rolls-Royce-uri pentru cele 15 soții ale sale. BONUS alte 120 de BMW-uri REGELE SĂRĂCIEI a cumpărat 19 Rolls-Royce-uri pentru cele 15 soții ale sale. BONUS alte 120 de BMW-uri
ȚEAPĂ CLASICĂ. Passat din Germania, revândut în România. Câţi KM a pierdut pe drum?
Video : Și-a cumpărat o mașină SECOND-HAND, dar în service mecanicii i-au dat VESTEA
Descopera.ro
O descoperire EXTRAORDINARĂ scoate la iveală cum Biblia a schimbat istoria cu o MINCIUNĂ uriaşă. ''Dovezile sunt uluitoare'' O descoperire EXTRAORDINARĂ scoate la iveală cum Biblia a schimbat istoria cu o MINCIUNĂ uriaşă. ''Dovezile sunt uluitoare''
MAŞINILE electrice sunt mai PERICULOASE decât s-a crezut. Ce nu spune niciunul dintre marii producători
Japonezii au luat o decizie ULUITOARE care stârneşte PANICĂ la nivel mondial. ''Şi dacă îl scapă de sub control...'' - VIDEO
Go4it.ro
S-a lansat un nou telefon HUAWEI cu tot cu aplicaţii de la GOOGLE! Cât este de performant şi de ce are un preţ atât de MIC S-a lansat un nou telefon HUAWEI cu tot cu aplicaţii de la GOOGLE! Cât este de performant şi de ce are un preţ atât de MIC
Lupta 5G. Ce dispozitive pregătesc Apple, Samsung, Huawei, Xiaomi şi Nokia pentru 2020
TESLA ataca BMW, Audi şi VW chiar la ei acasă! Ce planuri are Elon Musk pentru piaţa din EUROPA
Csid.ro
Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime
Cum poţi ajuta o femeie care este abuzată
HOROSCOP AUGUST 2019: se anunţă noi câştiguri financiare şi multe relaţii pasagere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.