Procedură de infringement împotriva României pentru că reţelele de apă-canalizare nu sunt dezvoltate

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 13 august 2021 84 afişări

Comisia Europeană a iniţiat o procedură de infringement împotriva ţării noastre deoarece reţelele de apă şi canalizare nu sunt încă pe deplin dezvoltate, spune ministrul Mediului, Tanczos Barna, care anunţă alocarea sumei de 1 miliard de euro din PNRR în acest sens.

Procedură de infringement împotriva României pentru că reţelele de apă-canalizare nu sunt dezvoltate

„Nivelul de dezvoltare economică a unei societăţi este demonstrată prin accesul la utilităţile de bază, în special accesul la reţeaua de apă potabilă şi canalizare. România are deficienţe în acest domeniu, iar Comisia Europeană a iniţiat o procedură de infringement împotriva ţării noastre deoarece reţelele de apă şi canalizare nu sunt încă pe deplin dezvoltate. Deşi Comisia a lansat proceduri împotriva altor 18 state membre ale UE pe lângă România, trebuie să încheiem acest proces cât mai curând posibil”, anunţă Taczos Barna.

Ministrul Mediului precizează că, în prezent, în România există fizic 2.057 reţele de canalizare, din care 1.260 sunt funcţionale, la restul de 797 de sisteme fiind lucrări în diferite stadii de execuţie, iar în ceea ce priveşte situaţia dotării cu staţii de epurare a apelor uzate, au fost inventariate în total 831 staţii de epurare, din care 714 staţii de epurare funcţionale şi 117 staţii de epurare nefuncţionale, care funcţionează cu deficienţe sau la care nu este racordată populaţia.

„Azi discut cu primarii din zona Odorhei despre programul de guvernare, respectiv despre faptul că trebuie să găsim resursele necesare pentru a dezvolta comunităţile locale şi pentru a asigura accesul la utilităţile de bază. Tocmai din acest motiv Ministerul Mediului va aloca suma de 1 miliard de euro din PNRR pentru construirea reţelelor de apă şi canalizare, iar în POIM am alocat încă 318 milioane de euro pentru acelaşi scop. Acest demers este completat de programul <Anghel Saligny>, lansat recent de către Cseke Attila, ministrul dezvoltării. UDMR şi-a propus în momentul în care a intrat la guvernare să aloce toate resursele necesare în vederea susţinerii comunităţilor şi astfel să dezvoltăm localităţile, să modernizăm infrastructura şi să creştem nivelul de trai”, conchide Tanczos Barna.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tanczos barna,
ap[,
canalizare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.