Probleme uriaşe pentru un lanţ de magazine preferat de români. Pentru prima dată în istorie compania a anunţat profit sub zero

Autor: Andra Stroe Postat la 19 iunie 2020 17570 afişări

Probleme uriaşe pentru un lanţ de magazine preferat de români. Pentru prima dată în istorie compania a anunţat profit sub zero

Criza provocată de coronavirus a afectat puternic Inditex: cifra de afaceri trimestrială a grupului spaniol de modă a fost redusă la jumătate, în timp ce profiturile s-au situat sub zero pentru prima dată pentru prima dată în istoria companiei. Mai mult decât atât, recuperarea este mai lentă decât se aşteptau reprezentanţii grupului: doar în China şi Coreea situaţia a revenit la normal, scriu cei de la retaildetail.eu.

În primul trimestru al anului 2020 s-au obţinut pentru prima dată în istoria grupului rezultate negative, deoarece 88% din magazinele sale au fost obligate să îşi închidă porţile. Grupul şi-a înregistrat scăderea cifrei de afaceri de la 5,9 la 3,3 miliarde de euro şi, pentru a înrăutăţi, profitul a scăzut la 409 milioane de euro sub zero - primele pierderi din istoria grupului, relatează Reuters.

Un efect secundar al pandemiei, pozitiv de această dată, a fost majorarea uriaşă a vânzărilor Inditex în online: vânzările trimestriale au crescut cu 50%, în aprilie înregistrând vânzări aproape duble pe acest canal. Acest lucru confirmă prognozele Inditex potrivit cărora online-ul va reprezenta un sfert din vânzările totale, comparativ cu nivelul actual de 14%.

În afară de online, grupul se va concentra şi pe magazine mai mari, crescând suprafaţa totală a unităţilor cu 2,5% pe an. În schimb, grupul doreşte să închidă 1.000 de magazine mai mici în 2020, ba chiar 1.200 în 2021. Se estimează că aceste planuri vor costa compania 900 de milioane de euro pe an.

Cifra de afaceri din mai a fost la 49% faţă de nivelul anului 2019. Doar în China şi Coreea veniturile s-au normalizat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
grup,
cifra de afaceri,
istorie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.