Privatizari pe banda rulanta

Postat la 30 martie 2006 6 afişări

Contractele de privatizare incheiate in a doua jumatate a acestui an dovedesc cat de rapid poate fi lichidat monopolul statului, in cazul in care exista vointa politica. Privatizarile Petrom, Distrigaz Nord si Sud si a patru filiale Electrica vor aduce pana la sfarsitul anului 2,25 miliarde de euro, din care statul va incasa direct aproape un miliard.

Contractele de privatizare incheiate in a doua jumatate a acestui an dovedesc cat de rapid poate fi lichidat monopolul statului, in cazul in care exista vointa politica. Privatizarile Petrom, Distrigaz Nord si Sud si a patru filiale Electrica vor aduce pana la sfarsitul anului 2,25 miliarde de euro, din care statul va incasa direct aproape un miliard. Daca privatizarea anului este cea a companiei Petrom, in cazul careia OMV va plati 1,52 miliarde de euro pentru 51% din actiuni, nu mai putin spectaculoase sunt contractele incheiate de Ruhrgas si Gaz de France pentru cele doua distributii de gaze.

Compania germana Ruhrgas, care face parte din cel mai mare concern de utilitati din lume, E.ON, va plati 304 milioane de euro pentru 51% din Distrigaz Nord, dupa ce Gaz de France a preluat tot saptamana trecuta Distrigaz Sud pentru 311 milioane de euro. Invins atunci cand a concurat pentru Distrigazuri, grupul energetic italian Enel a achizitionat in vara, cu 112 milioane de euro, pachetele majoritare ale Electrica Banat si Dobrogea. In fine, grupul E.ON a depus saptamana trecuta oferte pentru preluarea Electrica Oltenia si Moldova, la concurenta cu compania ceha CEZ.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Actualitate
/actualitate/privatizari-pe-banda-rulanta-2510819
2510819
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.