Principalele prevederi din actul adiţional la Acordul de Guvernare

Autor: Dorin Oancea Postat la 21 aprilie 2021 69 afişări

Cererea de revocare a unui ministru va fi trimisă preşedintelui de către premier după informarea prealabilă a formaţiunii politice care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare făcută de premier, arată actul adiţional convenit de liderii coaliţiei merţi seara.

Principalele prevederi din actul adiţional la Acordul de Guvernare

Coaliţia, premierul şi membrii guvernului îşi asumă să nu adopte poziţii publice care să submineze activitatea şi agenda guvernamentală, arată documentul, care invocă susţinerea reciprocă şi solidaritatea.

Performanţa ministerială este evaluată periodic având ca reper programul de guvernare votat de Parlament şi deciziile de parcurs, ulterioare, ale Coaliţiei de guvernare, iar performanţa guvernului va fi evaluată periodic în cadrul Coaliţiei de guvernare.

Printre priorităţile asumate la nivelul Coaliţiei se numără programul de vaccinare, reformele în domeniul sănătăţii, care vor continua, reforma pensiilor speciale pe principiul contributivităţii până la finalul anului, adoptarea legilor pe justitie până la final de an, cu respectarea principiilor din instrumentele internaţionale ratificate de România, precum şi cu recomandările formulate în cadrul mecanismelor europene - MCV, GRECO şi Comisia de la Veneţia.

Alte priorităţi sunt operaţionalizarea Comisiei de Cod electoral, în baza unui mandat agreat în Coaliţie, un calendar asumat pentru adoptarea poziţiei politice şi implementarea acesteia la nivelul deconcentratelor, precum şi înfiinţarea unui grup de lucru permanent pentru eficientizarea funcţionării statului.

Transparenţa este o regulă nu o excepţie. Toţi miniştrii Coaliţiei trebuie să ia măsuri pentru creşterea accesului la date publice, transparentizarea execuţiei bugetare, contracte şi achiziţii publice acolo unde exista.

Şedinţele de coaliţie vor lua în dezbatere agenda politică guvernamentală şi agenda politică parlamentară. Pot fi invitaţi în funcţie de subiecte reprezentanţi ai grupurilor parlamentare şi miniştri. La şedinţa coaliţiei participă şi reprezentantul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale. Agenda guvernului şi procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii, în şedinţă săptămânală ulterioară şedinţei pregătitoare de guvern organizată de SGG. Agenda şedinţei de guvern va fi agreată la acest nivel şi ulterior transmisă ministerelor şi în spaţiul public

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
acord guvernare,
act adiţional,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.