Primul om care a vorbit la mobil in urma cu 38 de ani

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 05 aprilie 2011 54 afişări

Primul apel de pe un telefon mobil dateaza de acum 38 de ani, pe data de 3 aprilie 1973. Martin Cooper a dat atunci un telefon de pe un aparat destul de mare si butucanos, in timp ce se plimba pe un bulevard newyorkez.

Telefonul era un prototip Motorola, iar Cooper, pe atunci in varsta de 44 de ani, a decis atunci sa faca experimentul chiar pe strazile orasului New York. Reactia trecatorilor era de asteptat - au fost complet surprinsi si in acelasi timp nedumeriti despre cum este posibila o asemenea conversatie telefonica.

"Imi amintesc cum newyorkezi sofisticati ramaneau cu gura cascata vazandu-ma in timp ce ma plimbam pe strada in timp ce vorbeam la telefon", isi aminteste Cooper, astazi in varsta de 82 de ani. "Tineti cont ca era anul 1973, cand nici macar nu existau telefoane fixe fara fir, daramite telefoane mobile".

Cooper era la vremea aceea directorul general al diviziei Communications Systems din cadrul Motorola si a petrecut o buna vreme plimbandu-se pe strada si dand multe telefoane. Primul apel a fost catre Joe S Engel, competitorul sau de la Bell Labs. Apoi a vorbit cu cunoscuti si reporteri si chiar i-a lasat pe acestia sa dea propriile telefoane pentru a verifica functionalitatea echipamentului.

Telefonul cantarea mai bine de un kilogram si semana mai degraba cu o caramida, insa era o completa noutate intr-o vreme in care singurele telefoane mobile erau cele instalate de oamenii cu bani in automobile, desi inclusiv acelea aveau fir.

A fost nevoie de inca zece ani pana cand Motorola a lansat primul telefon mobil comercial, un Dyna-TAC care cantarea putin sub jumatate de kilogram si costa 3.500 de dolari.

Sursa:dailymail.co.uk

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
mobil,
om,
Martin Cooper
/actualitate/primul-om-care-a-vorbit-la-mobil-in-urma-cu-38-de-ani-8131852
8131852
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.