Primele reacţii de pe pieţele financiare la rezultatele alegerilor: Bursa de Valori deschide în scădere cu 2%, cu toate cele mai mari 20 de acţiuni pe minus. Acţiunile Băncii Transilvania scad cu 3%, ale Romgaz cu 5%, Petrom cu 2%. Peste câteva ore vom vedea şi cum evoluează costurile la care se împrumută statul. Cursul leu/euro este stabil. Deocamdată

Autor: Liviu Popescu Postat la 05 mai 2025 28 afişări

Primele reacţii de pe pieţele financiare la rezultatele alegerilor: Bursa de Valori deschide în scădere cu 2%, cu toate cele mai mari 20 de acţiuni pe minus. Acţiunile Băncii Transilvania scad cu 3%, ale Romgaz cu 5%, Petrom cu 2%. Peste câteva ore vom vedea şi cum evoluează costurile la care se împrumută statul. Cursul leu/euro este stabil. Deocamdată

Scorul de 41% obţinut de candidatul de extremă-dreaptă George Simion şi iminenta tensiune din coaliţia PSD-PNL-UDMR odată cu eliminarea lui Crin Antonescu aduc primele efecte pe pieţele financiare pentru România în contextul în care investitorii penalizează rezultatele primului tur al alegerilor.

Câştigătorul detaşat al primului tur este George Simion, rezultat oarecum anticipat de investitori, însă eliminarea şi rezultatele mult mai slabe faţă de aşteptări ale lui Crin Antonescu, în pofida resurselor puse la dispoziţie de două dintre cele mai mari partide din România, determină o vânzare a activelor româneşti pentru moment.  

Pe 18 mai turul 2 va fi disputat între George Simion şi candidatul independent Nicuşor Dan (21%) – cel care a reuşit să obţină un scor mult mai bun faţă de coaliţia PSD-PNL-UDMR. Antonescu a luat 20%.

Astfel, Bursa de Valori Bucureşti a deschis luni în scădere cu 2%, trasă în jos de declinul unor dintre cele mai importante acţiuni româneşti, arată datele agregate de ZF. Aproximativ 8,2 milioane de salariaţi români sunt indirect cei mai mari investitori ai companiilor listate prin intermediul fondurilor de pensii private Pilon II.

“Cred că va fi volatilitate pe pieţe în următoarele două săptamâni din cauza incertitudinii extrem de ridicate.

Posibilitatea virării României către euroscepticism nu va fi bine privită de investitorii străini şi de finantaţorii României. Conform agenţiilor de rating, ce ne ţine în categoria recomandată investiţiilor este tocmai apartenenţa la UE şi fondurilor euopene”, spune Adrian Codirlaşu, preşedinte CFA România şi lector ASE.

La ora 10:05 acţiunile Băncii Transilvania (TLV), cea mai mare bancă din România, scad cu 3%, cele ale Hidroelectrica (H2O), cel mai mare producător de energie cu 1%. OMV Petrom (SNP) pierde 2% iar Romgaz (SNG), 5%, arată datele ZF.

Tranzacţiile din primele minute sunt deja de 13 mil. lei pe segmentul de acţiuni însă o activitate sporită poate fi observată şi pe cel de obligaţiuni acolo unde lichiditatea se ridică la 5,2 mil. lei. Sunt cumpărători în piaţă remarcă brokerii, însă unele vânzări sunt efectuate la preţurile din “bid”, adică fără a aştepta un eventual echilibru între cerere şi ofertă. Cele mai tranzacţionate acţiuni sunt TLV (3,9 mil. lei), H2O (3 mil. lei), SNG (2,2 mil. lei).

"Pentru investitori va urma o perioadă de volatilitate ridicată determinată de incertitudinile cu privire la stabilitatea actualei coaliţii de guvernământ, precum şi la deciziile care se vor lua cu privire la reducerea deficitului bugetar”, spune Marcel Murgoci, veteran al pieţei de capital şi director de tranzacţionare Estinvest.

Pentru moment costurile la care se împrumută statul sunt la 7,4%, în uşoară scădere faţă de şedinţa precedentă, însă aici lucrurile se vor schimba după-amiază odată cu deschiderea marilor burse din Vest. Pe plan interbancar cursul leu/euro este stabil la 4,978 lei.

Ştire în curs de actualizare​

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
actiuni,
scadere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.