Primarul general al Capitalei spune că bugetul real al instituţiei s-a înjumătăţit

Autor: Dorin Oancea Postat la 21 decembrie 2021 44 afişări

Primarul general al Capitalei spune că bugetul real al instituţiei s-a înjumătăţit

Aşa cum arată proiectul de buget în acest moment, veniturile reale ale Primăriei Capitalei în anul 2022 vor fi la jumătate din veniturile reale pe 2021, ceea ce va pune instituţia în imposibilitate de a asigura serviciile publice pe care le are în atribuţii, a anunţat marţi primarul Nicuşor Dan. 

Primarul general spune că în 2021 primăria a avut un buget de 10 miliarde de lei, din care 6 miliarde au mers la sectoare iar 4 miliarde la Primăria Capitalei, care a cheltuit 2 miliarde pe subvenţii.

„Bugetul real a fost de 2 miliarde de lei, din care am plătit spitale, teatre, muzee, investiţii în termoficare, străzi, iluminat public, consolidare clădiri cu risc seismic şi toate celelalte. În anul 2022 bugetul Bucureştiului va fi tot de 10 miliarde de lei, tot 6 miliarde le sectoare, tot 4 miliarde la primăria municipiului Bucureşti, cu diferenţa esenţială că, chiar dacă vom dubla tariful pentru populaţie, subvenţiile vor fi de 3 miliarde de lei în loc de 2 miliarde”, a spus primarul, care a adăugat că bugetul real care rămâne este de 1 miliard de lei.

Nicuşor Dan spune că a făcut restructurări, a închis companii, a disponibilizat 2.700 de oameni, a tăiat cheltuieli inutile, ceea ce i-a permis anul recut să ajungă la bugetul de 2 miliarde de lei.

Primarul spune că în această situaţie sunt două soluţii. Prima, ca staatul să ajute Bucureştiul şi toate celelalte localităţi care au sisteme centralizate de încălzire, iar a doua, ca suma suplimentară care apare ca subvenţie la energia termică să fie împărţită între primăriile de sector şi primăria generală. Ambele soluţii au fost propuse ministrului Finanţelor, dar nu se regăsesc în proiectul de buget pe 2022. „Solicit şi Guvernului şi Parlamentului ca în cele două zile de dezbatere a bugetului sp opereze acele modificări în bugetul naţional astfel încât PMB să poată să asigure serviciile publice pe care le are în atribuţie”, a spus Nicuşor Dan.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
primăria capitalei,
buget,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.