Prima ţară din lume unde maşinile electrice reprezintă peste 50% din noile înmatriculări

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 10 ianuarie 2021 252 afişări

Prima ţară din lume unde maşinile electrice reprezintă peste 50% din noile înmatriculări

Norvegia a devenit prima ţară din lume unde maşinile electrice reprezintă peste jumătate din noile înmatriculări, scrie Agence France-Presse.

În ciuda faptului că pandemia de COVID-19 a dus la întârzieri pentru lansările mai multor modele, automobilele electrice constituie 54,3% din înmatriculările de anul trecut, de la 42,4% în 2019, potrivit Opplysningsradet for Veitrafikken (OFV, Consiliul pentru Traficul Rutier din Norvegia).

În decembrie, vânzările de autoturisme electrice au reprezentat 66,7% din total, numerele fiind alimentate de lansarea unor modele noi, spune OFV.

În mod ironic, Norvegia – cel mai mare producător de petrol din Europa de Vest – plănuieşte ca toate maşinile noi să prezinte „zero emisii” până în 2025.

Spre deosebire de maşinile pe bază de motorină sau benzină, automobilele „verzi” sunt scutite aproape în totalitate de taxe pe teritoriul ţării nordice, ceea ce înseamnă că preţurile devin tot mai competitive.

Cele mai bine vândute modele din Norvegia sunt Audi e-tron, Tesla Model 3, Volkswagen ID.3 şi Nissan Leaf – toate fiind complet electrice.

În ciuda avantajului pe care îl are în faţa celorlalte ţări din lume, Asociaţia Vehiculelor Electrice din Norvegia crede că pragul de 54,3% putea fi cu mult depăşit dacă „n-ar fi fost coronavirusul”.

Analiştii din cadrul HSBC, cea mai mare bancă din Europa, sunt de părere că Norvegia şi Suedia pot surclasa o bună parte din restul ţărilor dezvoltate în ceea ce priveşte recuperarea economică, ţinând cont aici de faptul că cele două naţiuni au susţinut extrem de eficient business-urile în ultimele luni.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.