Prima secţie de votare de peste hotare s-a deschis în Auckland, Noua Zeelanda. Acuzat că nu a trimis buletine de vot în Perth şi Auckland, MAE a explicat că a avut probleme de curierat

Autor: Departamentul Politic Postat la 11 decembrie 2016 56 afişări

Votul la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor a debutat în străinătate la Auckland, Noua Zeelandă, la ora 20.00, ora României. PSD a acuzat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe că nu a trimis buletine de vot pentru secţiile din Perth, Australia şi Auckland, în vreme ce instituţia a explicat că au existat probleme din cauza poştei australiene, astfel că au fost transferate buletine de la alte secţii. 

''În mai puţin de opt ore, aceste secţii vor fi deschise iar la acest moment lipsesc buletinele de vot, ştampilele şi autocolantele. Secţia de vot din Perth a fost creată în acest an, tocmai pentru a facilita votul românilor din Australia, iar MAE a omis această secţie nou înfiinţată. Ministerul Afacerilor Externe pretinde că materialele nu au ajuns în Perth şi Auckland deoarece poşta australiană şi cea neozeelandeză nu lucrează în weekend, dar totuşi materialele au ajuns la restul secţiilor din Australia şi Noua Zeelandă'', a transmis PSD prin intermediul unui comunicat de presă.

În replică, Ministerul Afacerilor Externe a susţinut că a transmis în timp util, conform prevederilor legale, toate materialele necesare votării către toate misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României.

''Materialele destinate secţiilor de votare din Australia şi Noua Zeelandă au fost transmise prin curier rapid, la data de 24 noiembrie 2016, iar la 29 noiembrie au fost primite la Canberra. Materialele necesare votării au fost expediate ulterior de la Canberra spre secţiile de votare din Australia şi către cea din Noua Zeelandă prin Poşta australiană, dar timpul estimat transportării – 5 zile după cum au declarat reprezentaţii Poştei australiene – nu a fost respectat în cazul a două secţii de votare – Auckland şi Perth'', a explicat MAE prin intermediul unui comunicat de presă.

Misiunea Diplomatică a României la Canberra a informat MAE şi Biroul electoral de circumscripţie 43 pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării în cursul dimineţii de 9 decembrie cu privire la aceste probleme de ordin logistic în ceea ce priveşte transportul materialelor necesare pentru desfăşurarea procesului electoral la cele două secţii de votare.

În momentul în care s-a constatat că nu se poate rezolva problema preluării de la Poşta australiană a acestor materiale, MAE a transmis către Biroul electoral de circumscripţie 43 pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării propuneri pentru asigurarea materialelor de vot, respectiv: transferarea de buletine vot, timbre autocolante cu menţiunea „Votat” şi ştampile cu menţiunea „Votat” de la secţia de votare din Melbourne la cea de la Perth; transferarea de buletine vot, timbre autocolante cu menţiunea „Votat” şi ştampile cu menţiunea „Votat” de la secţia de votare de la Sidney la cea de la Auckland şi confecţionarea ştampilelor de control ale celor două secţii de votare pe plan local.

''Biroul electoral de circumscripţie 43 pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării a acceptat astăzi, 10 decembrie, printr-o decizie a Biroului, măsurile propuse de MAE pentru remedierea situaţiei. Prin urmare, procesul de votare va debuta în afara ţării, potrivit prevederilor legale, la secţia de votare nr. 18 din Auckland, Noua Zeelandă, la ora 20.00, ora României (ora 7.00, ora locală)'', a anunţat MAE.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PSD,
MAE,
DIASPORA

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.