Prima fuziune bancară din România în ultimii cinci ani: Intesa Sanpaolo - CR Firenze

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 07 octombrie 2012 178 afişări

Acolo unde băncile greceşti n-au reuşit, reuşesc cele italiene: grupul Intesa Sanpaolo a finalizat la 1 octombrie fuziunea subsidiarelor bancare din România, respectiv Intesa Sanpaolo Bank şi CR (Cassa di Risparmio di) Firenze.

Acestea vor fi reunite sub titulatura Intesa Sanpaolo Bank, ce va deţine 90 de unităţi cu circa 1.000 de angajaţi, active de peste 5 mld. lei şi o cotă de piaţă de cca 1,4%. Este prima fuziune de pe piaţa bancară din România în ultimii cinci ani, venind în urma unui lanţ de fuziuni şi reorganizări aprobate de grupul Intesa în această vară pe piaţa italiană. "Intesa Sanpaolo a devenit unul dintre cele mai importante grupuri financiare din lume în urma unor fuziuni succesive. Grupul nostru este printre primii jucători în multe din pieţele din Europa Centrală şi de Est, iar România rămâne una dintre pieţele cu potenţial semnificativ de creştere pentru banca noastră", a declarat Ezio Salvai, directorul general al noii bănci.

În procesul de fuziune, cele două bănci au fost asistate juridic de casa de avocatură Wolf Theiss şi Asociaţii. "Obiectivul nostru a fost de a ne asigura că fuziunea este finalizată şi produce efecte începând cu 1 octombrie, timpul fiind un factor foarte important pentru consolidarea eficientă a sistemelor informatice ale celor două bănci. Acest proces a necesitat o coordonare perfectă între firma de avocatură şi personalul celor două bănci, pentru a asigura respectarea numeroaselor termene, fiind necesară obţinerea aprobării BNR, a Consiliului Concurenţei, a Registrului Comerţului, precum şi aprobarea finală a instanţei competente", au comentat Radu Simion, avocat senior si Alexandru Campean, avocat colaborator in cadrul Wolf Theiss.

Intesa Sanpaolo Bank România, care păstrează profilul de bancă universală, are ca acţionari Intesa Sanpaolo SpA (cca 91,5%) şi CR Firenze (cca 8,2%).

În primăvară a eşuat fuziunea între grupurile greceşti Alpha şi EFG Eurobank, care ar fi urmat să ducă în România la fuziunea corespunzătoare între Alpha Bank România şi Bancpost, ce ar fi creat a treia bancă din sistem după valoarea activelor (peste 7 miliarde de euro) şi o cotă de piaţă de peste 9%.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/prima-fuziune-bancara-din-romania-in-ultimii-cinci-ani-intesa-sanpaolo-cr-firenze-10170637
10170637
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.