Preţurile locuinţelor în grila notarilor, mai mari şi cu peste 10% în 2015

Autor: Cristina Cuncea Postat la 09 ianuarie 2015 83 afişări

Grila notarilor după care se calculează taxele şi impozitele minime pentru tranzacţiile cu apartamente în Bucureşti în acest an a fost stabilită cu valori şi cu peste 10% mai mari decât în 2014, însă majoritatea creşterilor sunt de 3-5%.

Creşteri peste medie s-au operat la unele apartamente amplasate în zona delimitată de Intersecţia Calea Victoriei - Bulevardul Lascăr Catargiu - Bulevardul Iancu de Hunedoara sau în Bulevardul Dacia, între Calea Griviţei - Piaţa Romană - Piaţa Spaniei, unde grila notarilor a stabilit valori cu 12% mai mari decât anul trecut, potrivit unei analize realizate de MEDIAFAX pe baza ghidurilor privind valorile orientative ale proprietăţilor imobiliare pentru 2014 şi 2015.

Analiza a luat în calcul apartamentele două camere, confort 1, situate le etaje intermediare (1-4), în blocuri construite între 1978 şi 1989.

Potrivit noii grile, aplicabile de la 1 ianuarie, pentru un apartament de două camere confort I sporit situat la un etaj intermediar în zona Calea Victoriei valoarea minimă se situează la 71.960 euro. Anul trecut, un apartament în aceeaşi zonă, cu aceleaşi caracteristici, avea o valoare de 64.240 de euro.

Totodată, un apartament cu două camere situat pe Bulevardul Dacia este evaluat la 71.960 de euro în acest an, comparativ cu 64.240 de euro anul trecut, cu 12% mai mult.

Creşteri semnificative au mai fost operate şi pentru apartamentele de pe Calea Călăraşilor (zona dintre Piaţa Corneliu Coposu şi Piaţa Traian), unde valorile au fost stabilite în urcare cu procente cuprinse între 3% şi 10%, la 61.900 euro (comparativ cu 56.280 euro) şi 65.510 euro (faţă de 63.620 euro).

De asemenea, apartamentele din zona Piaţa Arsenalului - Bulevardul Libertăţii au fost evaluate în creştere cu 8%, de la 54.080 de euro la 58.420 de euro, un procent similar fiind aplicat şi pe Bulevardul Decebal (Piaţa Alba Iulia - strada Dristorului), astfel că un apartament cu două camere în această arie are o valoare de 64.480 de euro.

Apartamentele amplasate în zona delimitată de Strada Tunari şi Calea Moşilor au fost incluse în grila notarilor la preţuri cu 6% mai mari, la 61.210 euro, la fel şi cele din Bulevadul Liviu Rebreanu până în Bulevardul Theodor Pallady (34.000 euro versus 32.070 euro). În această zonă, creşterile au fost de minim 3%, la 32.420 euro şi 34.000 de euro.

Pe Calea 13 septembrie, zona Strada Drumul Sării - Strada Progresul - Piaţa Arsenalului, notarii au adăugat 3-6% la valorile apartamentelor, astfel că preţurile minime au fost stabilite până 46.850 de euro pentru unele unităţi.

Cele mai multe creşteri operate pentru acest an au fost în jurul a 3-5% la nivelul întregului oraş.

În aceste condiţii, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, zona din Bulevardul Basarabia până în Bulevardul Liviu Rebreanu creşterea a fost de 2-3%, astfel că impozitele la tranzacţionare vor fi calculate pentru valori pornind de la 38.060 euro până la 40.340 de euro. În Şoseaua Andronache (între Şos.Colentina, Şos. Andronache şi strada Suhard) creşterile au fost marginale de sub 1%, la 42.060 de euro, în timp ce între strada Suhard şi bariera CFR, majorările au fost de 3%, la 39.720 de euro.

Pe Strada Aviaţiei (strada Cpt. Alexandru Şerbănescu - Şoseaua Pipera), valorile au fost stabilite în urcare cu 4% la 61.310 euro - 70.850 de euro.

În Cartierul Dristor, notarii au adăugat 3-4% la valorile apartamentelor, astfel că minimele au ajuns la 41.710 euro - 44.060 euro, la fel şi în zona Muncii (B-dul Basarabia -Piaţa Muncii - B-dul Chişinău), până la 44.060 de euro şi în cea delimitată de B-dul Chişinău - Şoseaua Morarilor - Şoseaua Dudeşti - Pantelimon (40.340 euro faţă de 39.160 de euro).

Apartamentele din Şoseaua Berceni (Piaţa Sudului - Apărătorii Patriei (metrou)) valorile au crescut cu până la 6%, la 37.860 de euro, în timp ce în zona Apărătorii Patriei - metrou IMGB, avansul a fost de doar 3%, până la 32.830 de euro.

Creşteri de 3-4% au fost operate şi în zona B-dul Timişoaara - Piaţa Sergiu Celibidache - str. Drumul Taberei - B-dul 1 Mai (Compozitorilor)-B-dul. Ghencea sau în Şoseaua Colentina (str. Doamna Ghica - Şoseua Fundeni). Locuinţele dintre Piaţa Obor şi str. Doamna Ghica au valori cu 5%, respetiv de 58.140 de euro.

Pe B-dul Tineretului, respectiv zona dintre B-dul Gheorghe Şincai şi Calea Văcăreşti, grilele au stabilit valori în creştere de 5%, până la 50.010 euro.

Şi în zonele centrale ale capitalei, notarii au crescut cu 3-6% valorile orientative, astfel că în B-dul Carol (zona Piaţa Universităţii, str Vasile Lascar) majorarea a fost de 4% la 68.820 de euro, apartamentele din zona Str. Vasile Lascăr - Calea Moşilor - Piaţa Pache Protopopescu au fost evaluate în urcare cu 6%, până la 63.280 de euro.

În zona dintre Piaţa Traian şi Piaţa Muncii, creşterea a fost de 3%, până la 44.060 de euro. Pentru B-dul Coposu (B-dul Unirii - Piaţa Corneliu Coposu - Calea Calarăşilor) avansul a fost de 3-5%, la 65.510 euro, respectiv 35.960 de euro.

Pe str. Mihai Eminescu (Piaţa Romană - strada Tunari) valorile sunt de 66.170 de euro faţă de 64.240 de euro, în timp ce pe B-dul Unirii (B-dul Libertăţii - B-dul Mircea Vodă - Piaţa Alba Iulia), valorile sunt cuprinse între 72.540 (+4%) şi 58.140 (+5%).

Ghidul valorilor orientative ale proprietăţilor imobiliare pentru 2015 clasifică apartamentele din Bucureşti în 86 de zone, după numărul etajului, gradul de confort, precum şi anul construcţiei.

Valorile din grilă se plasează semnificativ sub preţurile de tranzacţionare şi reprezintă nivelul minim la care se poate încheia contractul de vânzare-cumpărare.

Notarii actualizează o dată pe an expertizele privind valoarea de circulaţie imobilelor, grilă care este comunicată direcţiilor teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice. Ghidul urmăreşte stabilirea valorilor orientative pentru proprietăţi imobiliare de tip rezidenţial, comercial şi industrial pentru uzul birourilor notariale, având în vedere respectarea prevederilor din Codul Fiscal, reprezentând un studiu al pieţei imobiliare locale, bazat pe analiza tranzacţiilor efectuate în anii anteriori şi pe anticiparea evoluţiei viitoare.

Persoanele fizice plătesc, din 2007, cote diferenţiate de impozit pentru veniturile obţinute din tranzacţii imobiliare, în funcţie de valoarea proprietăţii şi de intervalul în care este deţinut imobilul.

Astfel, dacă proprietăţile - construcţii şi terenuri - sunt vândute în mai puţin de trei ani de la dobândire, cota de impozit este de 3% atunci când valoarea proprietăţii nu trece de 200.000 de lei. Peste acest nivel se adaugă o sumă fixă de 6.000 lei şi o cotă de 2%, calculată la valoarea care depăşeşte 200.000 de lei.

În varianta înstrăinării imobilelor la mai mult de trei ani de la momentul dobândirii, mecanismul de impozitare rămâne acelaşi, însă cota de impunere este redusă cu un punct procentual. În acest caz, suma fixă plătită pentru valorile de peste 200.000 lei este de 4.000 lei.

Dacă valoarea declarată de părţi este mai mică decât suma orientativă stabilită de expertizele întocmite de către camerele notarilor publici, impozitul se calculează la cea de-a doua valoare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GRILE,
NOTARI,
APARTAMENTE

Citeşte pe comedymall.ro

/actualitate/preturile-locuintelor-in-grila-notarilor-mai-mari-si-cu-peste-10-in-2015-13756553
13756553
comments powered by Disqus
Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români? Cum îşi reinventează afacerile micii antreprenori români?

Reinventaţi de pandemie Ţi-ai pus toate economiile la bătaie. Ţi-ai vândut, poate, apartamentul sau motocicleta şi ai investit banii într-o afacere. Nu acum, ci în urmă cu câţiva ani. Totul a mers bine. Ai crescut, uşor-uşor, cu paşi mici, dar ai ajuns la profit, iar acum businessul îţi e suficient să trăieşti fără a avea nevoie şi de un job. Ţi-ai îndeplinit visul. Până când, într-o zi pe care nici tu, nici altcineva nu putea s-o prevadă, totul se prăbuşeşte. Totul se închide. Marfa ta, serviciile tale nu-şi mai găsesc acum clienţii. Totul e captiv în izolare, publicul tău ţintă nu mai există, iar dacă există, îşi drămuieşte cu grijă banii pentru o potenţială criză care se prevesteşte.

vezi continuarea
ZF.ro
Dezvăluirile unui medic de la Medlife despre coronavirus. Care este cel mai IMPORTANT lucru Dezvăluirile unui medic de la Medlife despre coronavirus. Care este cel mai IMPORTANT lucru
Măsuri drastice în piaţa muncii. Cum se schimbă contractele de muncă din cauza crizei
Mediafax
Harta cazurilor din România, publică pentru prima dată. Care sunt ”zonele roşii” din ţară şi unde sunt cei mai puţini infectaţi | FOTO Harta cazurilor din România, publică pentru prima dată. Care sunt ”zonele roşii” din ţară şi unde sunt cei mai puţini infectaţi | FOTO
Alimentul care rezistă chiar şi mii de ani. La ce moduri de conservare pot apela oamenii în cazuri extreme
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel” Apartamentul lui Ungureanu, oferit drept REFUGIU al medicilor în calea COVID-19. „Toţi să facă la fel”
Demisie „fulger”. Un medic chirurg va conduce Ministerul Sănătăţii. Cine este Nelu Tătaru, propus să preia funcţia după plecarea lui Costache
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo... COMENTARIU Valeriu Suhan Hai, da-ma... incolo...
Dr. Tudor Ciuhodaru atentioneaza ca virusul (Covid-19) rezista minim 30 de minute in aer dupa eliminarea sursei infectiei si peste cinci zile pe piele

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.