Preşedintele filipinez spune că eforturile diplomatice cu China se îndreaptă într-o direcţie proastă

Autor: Tiberiu Sabo Postat la 19 decembrie 2023 19 afişări

Preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. susţine că este nevoie de o "schimbare de paradigmă" în modul în care ţara sa abordează problema Mării Chinei de Sud. Marcos a declarat că Beijingul nu ţine cont de eforturile diplomatice tradiţionale.

Preşedintele filipinez spune că eforturile diplomatice cu China se îndreaptă într-o direcţie proastă

Preşedintele filipinez Ferdinand Marcos Jr. a declarat că este nevoie de o "schimbare de paradigmă" în modul în care ţara sa abordează problema Mării Chinei de Sud, în condiţiile în care eforturile diplomatice cu Beijingul se îndreaptă "într-o direcţie proastă", notează Reuters.

Marcos a declarat că Beijingul nu ţine cont de eforturile diplomatice tradiţionale, potrivit unui comunicat al preşedinţiei filipineze.

"Până în acest moment, am recurs la metodele tradiţionale ale diplomaţiei... dar facem acest lucru de mulţi ani, cu foarte puţine progrese", a arătat Marcos. ”Trebuie să venim cu o schimbare de paradigmă", a mai spus Marcos, reiterând totodată că Filipine doreşte să evite conflictele.

El a adăugat că guvernul său va continua să discute cu partenerii săi şi va veni cu o poziţie comună care să stabilească responsabilităţile lor în ceea ce priveşte Marea Filipinelor de Vest.

Filipine se referă la partea din Marea Chinei de Sud aflată în zona sa economică exclusivă ca fiind Marea Filipinelor de Vest.

Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe, Wang Wenbin, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că China este dispusă să gestioneze în mod corespunzător diferenţele prin dialog şi consultare. "Nu vom închide uşa dialogului şi a contactului cu Filipine", a spus el când a fost întrebat despre comentariile lui Marcos.

Pe lângă Filipine, Vietnam, Malaezia şi Brunei au revendicări care se suprapun cu cele ale Chinei în anumite părţi din Marea Chinei de Sud.

Curtea Permanentă de Arbitraj a stabilit în 2016 că pretenţiile Chinei nu au un temei juridic, o decizie pe care Beijingul o respinge.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
china,
filipine,
diplomaţie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.