Premierul ungar, Viktor Orban, blochează ajutorul UE pentru Ucraina

Autor: Tiberiu Sabo Postat la 15 decembrie 2023 55 afişări

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, şi-a menţinut vineri decizia de a se opune unui de ajutor de 50 de miliarde de euro al Uniunii Europene pentru Ucraina şi a declarat că ar putea în continuare să oprească aderarea Kievului la UE.

Premierul ungar, Viktor Orban, blochează ajutorul UE pentru Ucraina

Premierul ungar, Viktor Orban, şi-a menţinut vineri decizia de a se opune unui ajutor de 50 de miliarde de euro al UE pentru Ucraina şi a declarat că ar putea în continuare să oprească aderarea Kievului la blocul comunitar după ce negocierile de aderare au primit undă verde, relatează Reuters.

La summitul de joi de la Bruxelles, ceilalţi lideri ai Uniunii Europene au ocolit obiecţiile lui Orban, făcându-l să părăsească sala în timp ce făceau pasul istoric de a accepta să înceapă negocierile de aderare cu o ţară aflată în război.

Nu au putut însă învinge rezistenţa lui Orban - care menţine legături strânse cu Rusia, relevă sursa citată - la o revizuire a bugetului UE pentru a canaliza sprijinul financiar pentru Ucraina şi spre a oferi mai mulţi bani pentru alte priorităţi ale UE, cum ar fi gestionarea migraţiei.

Orban a declarat vineri la radioul de stat că a fost nevoit să blocheze pachetul de ajutor pentru Ucraina pentru a se asigura că Ungaria va primi fondurile pe care le doreşte de la bugetul UE.

Liderii UE au pus capăt discuţiilor privind pachetul financiar, care necesită unanimitate, în primele ore ale dimineţii de vineri şi au declarat că vor încerca din nou în ianuarie, unii dintre ei fiind optimişti că atunci ar putea ajunge la un acord.

În cazul în care nu se va ajunge la un acord, statele membre UE ar putea, de asemenea, să acorde ajutor individual sau să încheie acorduri separate.

În ceea ce priveşte decizia de a accepta începerea discuţiilor de aderare cu Ucraina, Orban a subliniat că tratativele vor fi foarte lungi, iar Ungaria ar putea bloca în continuare procesul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ungaria,
ue,
ucraina

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.