Premierul Nicolae Ciucă, susţine că pensiile militare nu sunt speciale, ci de serviciu

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 18 noiembrie 2022 77 afişări

Premierul Nicolae Ciucă, susţine că pensiile militare nu sunt speciale, ci de serviciu

La Bruxelles am discutat despre înlocuirea pragului de 9,4% din PIB prevăzut în PNRR cu un indicator de disciplină financiară, afirmă premierul Nicolae Ciucă, după ce au apărut informaţii că România trebuie să se încadreze în plafonul de 9,4% pentru pensii.

„În timpul vizitei la Bruxelles şi în urma întâlnirilor pe care le-am avut cu oficialii europeni, inclusiv cu dna preşedinte a Comisiei Europene, am prezentat că unul dintre subiectele discutate a fost acela ca acest plafon de 9,4% din PIB pentru pensii să poată fi înlocuit cu un alt indicator, un indicator de disciplină financiară, care practic este prevăzut în PNRR, fiind vorba despre jalonul care obligă să realizăm reforma pensiilor. Totodată, discutăm despre un alt jalon care ne obligă să realizăm şi reforma salatrizării. Ca atare, despre asta e vorba legat de acel procent de 9,4%”, spune premierul Nicolae Ciucă.

El susţine că pensiile militare nu sunt speciale, ci de serviciu.

„În ceea ce priveşte pensiile militare, am discutat şi acest subiect, inclusiv cu reprezentanţii Comisiei, şi am discutat pe marginea raportului prezentat de Banca Mondială, în care scrie foarte clar că pensiile militare nu intră la categoria pensii speciale, ci la capitolul pensii de serviciu. Pensiile militare au fost modificate prin lege şi sunt pe bază de contributivitate, iar la nivelul nostru continuăm să susţinem reforma sistemului de pensii pe bază de contributivitate şi continuăm ca în demersurile pe care le vom face în continuare cu Comisia Europeană să ajungem foarte clar la înţelegere în conformitate cu principiile pe care le respectă şi celelalte state europene, conform cărora nu sunt pensii speciale, ci sunt pensii de serviciu”, încheie Ciucă.

România trebuie să se încadreze în procentul de 9,4% negociat prin PNRR în privinţa pensiilor, iar pensiile militare sunt speciale, a transmis, potrivit unor surse, Comisia Europeană autorităţilor de la Bucureşti.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ciucă,
pensii,
comisia europeană

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.