Premierul britanic va anunţa astăzi noi restricţii pentru imigranţii din UE

Autor: Ioana Bojan Postat la 28 noiembrie 2014 66 afişări

Premierul britanic David Cameron, aflat sub presiunea curentului eurofob din Marea Britanie, urmează să anunţe vineri noi măsuri pentru a limita accesul la indemnizaţii sociale al imigranţilor care provin din Uniunea Europeană.

Într-un discurs foarte aşteptat şi ale cărui linii principale au fost dezvăluite în cursul nopţii, premierul britanic va pleda pentru un termen de patru ani înainte ca imigranţii să poată obţine anumite avantaje, precum reducerea impozitelor sau locuinţe sociale.

Aceste limitări sunt, în opinia sa, o "necesitate absolută" dacă Marea Britanie vrea să rămână în Uniunea Europeană. David Cameron a promis, în caz de victorie la alegerile generale din mai 2015, organizarea unui referendum privind ieşirea ţării din UE.

Alte variante evocate în ultimele săptămâni, precum instaurarea unui plafon privind numărul de imigranţi, au fost însă abandonate.

Consilierii premierului conservator se tem că o asemenea măsură nu poate fi aplicată pentru că nu ar fi conformă cu principiul liberei circulaţii a persoanelor în UE.

"Obiectivul meu este simplu: să facem sistemul nostru de imigraţie mai just şi să frânăm afluxul excepţional de imigranţi veniţi din restul UE", va anunţa Cameron vineri.

Discursul său intervine la o zi după publicarea unor noi date privind imigraţia, considerate ca o nouă lovitură cu şase luni înaintea alegerilor generale.

Partidul Conservator şi-a fixat ca obiectiv limitarea migraţiei nete (diferenţa între imigranţi şi emigranţi) la 100.000 de persoane. Oficiul Naţional de Statistică a prezentat însă joi o creştere de 39 la sută a migraţiei nete în perioada iunie 2013-iunie 2014, la 260.000 de persoane.

Mai mult de jumătate dintre cele 583.000 de persoane care au sosit în ţară în această perioadă sunt cetăţeni din celelalte state UE.

Această derivă a accentuat presiunea asupra lui David Cameron din partea aripii eurosceptice a partidului său şi a partidului populist UKIP, care a făcut din imigraţie principala sa armă de luptă.

Premierul nu exclude, în lipsă de reforme, să pledeze pentru ieşirea ţării din UE în cadrul unui referendum prevăzut pentru 2017. "Dacă reuşesc, voi milita pentru menţinerea ţării noastre într-o UE reformată. Dar dacă preocupările noastre nu sunt auzite şi relaţiile noastre cu UE nu ajung la un echilibru mai bun, atunci, evident, nu pot exclude nimic", va spune el vineri.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
M.BRITANIE,
IMIGRANŢI,
UE
/actualitate/premierul-britanic-va-anunta-astazi-noi-restrictii-pentru-imigrantii-din-ue-13663928
13663928
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.