Prăbuşirea FTX, „momentul Lehman“ al industriei crypto

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 14 noiembrie 2022 76 afişări

La finalul săptămânii trecute, Sam Bankman-Fried, un rege al lumii cripto şi donator major pentru democraţii americani care pretindea că reinventează lumea finanţelor di­gi­tale, a renunţat la o luptă de o săp­tămână pentru salvarea FTX, care în trei ani de la lansare devenise cea mai mare Bursă de monede digitale.

Prăbuşirea FTX, „momentul Lehman“ al industriei crypto

La finalul săptămânii trecute, Sam Bankman-Fried, un rege al lumii cripto şi donator major pentru democraţii americani care pretindea că reinventează lumea finanţelor di­gi­tale, a renunţat la o luptă de o săp­tămână pentru salvarea FTX, care în trei ani de la lansare devenise cea mai mare Bursă de monede digitale. Acesta a demisionat din poziţia de CEO, iar compania a fost plasată sub protecţie împotriva fali­mentului, po­trivit The Guardian.

În decurs de câteva zile, Bankman-Fried, în vârstă de 30 de ani, a pierdut o avere de 17 miliarde de dolari, Bloomberg catalogând ca­zul drept cel mai mare colaps de o zi al unei averi personale din istorie.

Avocatul FTX declara că firma „investighează anormalităţi legate de mişcările de consolidare a bilanţu­rilor FTX“. Asta după ce Reuters anunţase că cel puţin 266 milioane de dolari fuseseră retraşi din FTX în decurs de 24 de ore şi că Bankman-Fried ar fi transferat în secret 10 mi­liarde de dolari din fondurile clienţi­lor FTX către Alameda Research, un fond de hedging deţinut de acesta şi administrat de prietena sa Caroline Ellison.

Bankman-Fried a căutat să obţină un bailout de la rivalul său Changpeng „CZ“ Zhao, fondator al Binance, cea mai mare Bursă de criptomonede. Zhao a fost mai întâi de acord, apoi s-a retras, lăsându-l pe Bankman-Fried şi mai expus şi cău­tând alţi inves­titori pentru a acoperi o gaură de 8 miliarde de dolari din bilanţ.

Prăbuşirea FTX are implicaţii uriaşe pentru mii de clienţi ai Bursei, dar şi pentru industria crypto.

Bankman-Fried se conturase ca o faţă acceptabilă a unui sector opac privit cu adâncă suspiciune de autori­tăţi. Acesta a cheltuit milioane pen­tru finanţarea campaniei preziden­ţiale a lui Joe Biden.

În Washington, Bankman-Fried făcuse lobby pentru o reglementare mai strictă în efortul de a-şi avansa propriul business şi a face industria acceptabilă pentru autorităţile ban­ca­re americane. Acum, reputaţia sa este distrusă.

În cadrul industriei, implozia FTX este catalogată drept „momen­tul Lehman“ al lumii cripto.

Indiferent de cauza decăderii sale, departe de a fi un salvator al lumii crypto, Bankman-Fried începe acum să se contureze drept distrugă­torul acesteia, scrie The Guardian.

Prăbuşirea neaşteptată a FTX a erodat puternic încrederea în piaţa activelor digitale, notează Financial Times.

Bursele de astfel de active se grăbesc acum să-şi asigure clienţii că fondurile lor sunt sigure. Binance, cât şi rivale mai mici ca Crypto.com, OKX şi Deribit, s-au angajat să publice dovezi că deţin suficiente rezerve. Coinbase, bursa listată în SUA, încearcă să se distanţeze de criza ce a cuprins FTX.

Căderea FTX a distrus probabil permanent posibilitatea ca criptomonedele să fie incluse în portofolii mainstream, scrie Bloomberg.

Iar Andrea Enria, preşedinte al consiliului de supervizare al BCE, a avertizat recent că autorităţile europene vor întâmpina probleme în a reglementa furnizorii de active cripto, care „nu se gândesc niciodată la riscurile financiare“, nu respectă graniţele naţionale şi constituie o problemă majoră în ceea ce priveşte protecţia consumatorilor.

„Sunt îngrijorat pentru colegii mei care vor face această supervizare pe viitor pentru că acestea sunt animale cu care este dificil să relaţionezi“, a declarat acesta pentru Financial Times.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.