Povestea omului care a construit o afacere de miliarde cu doar doi angajaţi. El vinde un produs cu totul inedit

Postat la 23 februarie 2020 3102 afişări

Povestea omului care a construit o afacere de miliarde cu doar doi angajaţi. El vinde un produs cu totul inedit

Inspirat de un eveniment tragic – un atac terorist asupra unui grup de israelieni – Yoni Sherizen a lansat un business menit să protejeze oamenii în faţa altor atentate – produce şi instalează butoane de panică şi sisteme de securitate în locaţii expuse în faţa unor posibile incidente teroriste.

Startup-ul lui Yoni Sherizen a crescut de la doi angajaţi la şapte în ultimii trei ani, şi este pe cale să încheie cea mai mare tranzacţie din ultima vreme, iar investitorii evaluează afacerea la 13 milioane de dolari, scrie Bloomberg. Cu toate acestea, de fiecare dată când înregistrează un client, antreprenorul se preocupă de costul tragic al succesului.

Compania sa, Gabriel, ajută la protejarea locurilor precum centrele comunitare şi sinagogile în faţa atacurilor teroriste. „Din păcate, veştile proaste atrag multă atenţie asupra unui produs precum al nostru”, spune Sherizen, un rabin de 41 de ani, american, care trăieşte într-o comunitate (kibbutz) din centrul Israelului. Până în prezent, toţi clienţii companiei sunt grupuri evreieşti din Florida, Michigan şi New Jersey, oameni îngrijoraţi de violenţa antisemită, iar Sherizen urăşte ideea de a profita de împuşcături şi de frica pe care acestea o nasc. „Mă lupt cu asta tot timpul”, spune el.

Unicul produs al lui Gabriel este un pachet hardware şi software care include butoane de panică pentru a fi amplasate în jurul unui site, fiecare cu o cameră cu fish-eye care oferă poliţiei şi managerilor de securitate o vedere asupra scenei. Membrii comunităţii pot descărca o aplicaţie mobilă care are propriul buton de alertă, astfel încât pot trimite actualizări în timp real pe rutele de evacuare sau spre adăposturile sigure. Preţul începe de la 10.000 de dolari pe an pentru 10 dispozitive şi servicii asociate.

Sherizen spune că renunţă la „frământarea” unor companii de securitate, evitând imaginile filmărilor în masă în marketingul său şi evidenţiază în schimb sentimentul de siguranţă pe care îl poate găsi un client. „Industria securităţii este plină de personaje cu adevărat dure şi personalităţi uneori nefavorabile”, spune Sherizen, care a petrecut 15 ani lucrând pentru organizaţii non-profit, înainte de a-l fonda pe Gabriel împreună cu Asaf Adler. „Încercăm să scoatem din asta raritatea.”

Frica este fără îndoială cea care vinde astfel de produse. Ramapo, un oraş cu 90.000 de rezidenţi evrei la 30 de mile nord de New York, a purtat discuţii cu Sherizen de luni întregi. După trei atacuri asupra evreilor ortodocşi din zona metropolitană toamna trecută, „s-a instalat panica”, spune Mona Montal, şefa de personal pentru supravegherea oraşului. Ramapo este pregătit să instaleze sistemul Gabriel în peste 200 de locaţii - sinagogi, şcoli şi săli de banchete - care servesc peste 50.000 de oameni, ceea ce ar reprezenta o extindere de şapte ori a vânzărilor companiei. „Sper să nu-l folosim niciodată”, spune Montal.

Anul trecut, S.U.A. a înregistrat 400 de atacuri în masă în care patru sau mai multe persoane au fost rănite. Asta a sporit cererea pentru îmbunătăţirea securităţii în locuri publice, veniturile acestor afaceri estimându-se că vor creşte cu 52% până în 2025, până la 61 de miliarde de dolari la nivel mondial, potrivit cercetătorului Marketsand Markets. Zeci de companii s-au lansat pe această piaţă oferind totul, de la rucsacuri şi glugi rezistente la gloanţe, până la sisteme de monitorizare full-time. Rave Mobile Safety şi Alertus Technologies oferă software cu butoane de panică similare cu cel al lui Gabriel. Avigilon, o unitate a Motorola Solutions Inc., vinde echipamente video şi de supraveghere. Athena Security spune că poate programa camere pentru a detecta sute de tipuri de arme şi pentru a alerta imediat poliţia dacă simt o ameninţare. „Piaţa este pregătită să primească produse bune”, spune Noel Glacer, şeful unei firme de recrutare în industria de securitate, al cărui fiu era student la Liceul Marjory Stoneman Douglas din Parkland, Florida, când un bărbat înarmat a ucis prin împuşcături 17 oameni în urmă cu doi ani. „Le spun oamenilor, că, în ciuda faptului că nu se aşteaptă să li se întâmple ceva, este totuşi posibil. La am crezut şi. Şi atunci s-a întâmplat.”

O parte cheie a serviciului lui Sherizen este pregătirea pentru situaţii de urgenţă. În timp ce îşi testează sistemul, Gabriel realizează exerciţii care îi ajută pe elevi, profesori şi alţi membri ai comunităţii să înţeleagă ce trebuie să facă în cadrul unui atac armat şi să ofere administratorilor o şansă de a se familiariza cu echipamentul şi software-ul. Reţeaua lui Gabriel abordează de asemenea o latură dificil de acoperit de către poliţie: majoritatea evreilor ortodocşi evită site-uri precum Twitter şi Facebook din motive religioase, unde autorităţile postează de obicei actualizări de urgenţă. Rabinii au considerat aplicaţia lui Sherizen potrivită pentru adepţii lor.

Lui Sherizen i-a venit ideea înfiinţării companiei în 2016, după ce doi palestinieni au atacat un restaurant în Tel Aviv, ucigând patru persoane. În acelaşi an a început să lucreze la sistemul Gabriel, într-un sediu aflat într-o suburbie din Tel Aviv, cu sprijinul prietenilor şi rudelor. Astăzi negociază pentru obţinerea unei finanţări de 3 milioane de dolari de la noi investitori, în timp ce încearcă să treacă dincolo de comunitatea evreiască, ducându-şi produsul la şcoli, biserici, moschei, mall-uri, cluburi de noapte - oriunde se strâng grupuri mari de oameni. „Am ales numele Gabriel pentru că este religios", spune Sherizen.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
securitate,
terorism,
panica

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.