Ponta: Pentru 232 firme dintr-un milion a fost suspendată activitatea, prigoana ANAF e o exagerare

Autor: Alexandru Moise Postat la 02 aprilie 2015 6419 afişări

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) i-a prezentat premierului Victor Ponta o situaţie în care este arătat că pentru 232 de firme a fost suspendată activitatea, din aproximativ un milion de societăţi, Ponta afirmând că 150 dintre acestea meritau, probabil, sancţiunea.

"Am primit informarea de la ANAF: sunt 232 de firme care au primit măsura suspendării dintr-un milion de contribuabili, deci 232 în toată ţara. Dacă, din cei 232, 150 probabil că meritau, la ceilalţi vreau să nu existe abuzuri şi vă rog, marţi, să veniţi cu modificarea aşa cum am discutat-o şi cu şeful ANAF, şi cu Justiţia, ca până la suma de 300 de lei să avem amendă foarte mare, adică să nu luăm din prima măsura cea mai dură şi să fie o măsură care să-l ardă la buzunar pe cel care nu respectă legea", a spus Ponta, joi, în şedinţa de guvern.

El a precizat că va susţine în continuare acţiunile ANAF, deoarece este necesară combaterea evaziunii fiscale.

"Susţin în continuare - şi îmi asum, sigur, şi înjurăturile de rigoare - faptul că în România e nevoie de combaterea evaziunii fiscale, că legea este lege pentru toată lumea şi că evaziunea fiscală este un fenomen care trebuie combătut şi la nivelul de sus - şi de asta avem încasări un miliard de euro în plus, că nu de la buticuri avem un miliard de euro, ci din combaterea marii evaziuni fiscale - dar trebuie fiecare cetăţean al României şi fiecare firmă să-şi plătească datoriile. Important este ca în această campanie pe care o susţin să nu existe abuzuri şi exagerări. Prima exagerare este cu prigoana generală", a afirmat premierul.

El a mai adăugat că efectele controalelor sunt "mai mult decât vizibile", amintind că în primele trei luni ale acestui an a crescut numărul caselor de marcat cu 25%.

"Cei care plătesc în mod corect şi dau bon au simţit creşterea vânzărilor. E o regulă care, chiar dacă la început creează anumite reacţii. Nu vorbesc de campaniile evazioniştilor, care fac campanie la televizor ca să rămână evazionişti, eu vorbesc de cei care chiar au avut dreptate şi pe care trebuie să-i protejăm", a mai spus Ponta.

Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, că activitatea unei firme va fi suspendată de ANAF doar dacă diferenţa de bani găsită în plus sau minus va fi de 300 lei sau 500 lei, iar decizia de suspendare va putea fi revocată în aceeaşi zi dacă este achitată o amendă reprezentând de 10 ori suma constatată ca fiind neînscrisă în contabilitate.

Citeşte şi:Şi-a pus gaj toate proprietăţile ca să înceapă o afacere. A ajuns în cinci ani la peste 100 de milioane de euro

Anunţul a fost făcut după ce, în ultimele zile, în presă au fost relatate cazuri în care inspectorii Direcţiei Antifraudă a ANAF au închis numeroase magazine şi localuri inclusiv pentru sume derizorii provenite din "bacşiş" sau sume nefacturate de 1-5 lei, patronii unităţilor acuzând inspectorii ANAF de exces de zel.

Preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, a fost invitat la următoarea şedinţă a Comisiei de Buget-Finanţe a Senatului pentru a explica de ce nu pune în aplicare titluri executorii de 315 milioane de euro şi "închide cofetării pentru 5 lei".

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că Fiscul lucrează ca pendulul, întrucât uneori nu se ocupă de probleme, iar alteori se ocupă de detalii care nu merită atenţia, şi i-a sfătuit pe jurnalişti să întrebe la ANAF dacă o ţară fără firme poate să funcţioneze.

În replică, şeful ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, a declarat agenţiei MEDIAFAX că o ţară nu poate funcţiona fără firme, la fel însă cum nu poate funcţiona nici dacă evaziunea fiscală este tratată ca până în prezent.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PONTA,
ANAF,
/actualitate/ponta-pentru-232-firme-dintr-un-milion-a-fost-suspendata-activitatea-prigoana-anaf-e-o-exagerare-14103004
14103004
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.