Ponta: Mesaj către oficiali UE - ce ţine de noi pe Schengen am făcut, ce ţine de ei să facă când doresc

Autor: Departamentul Politic Postat la 04 decembrie 2013 44 afişări

Ministrul de Interne, care va merge la reuniunea JAI, are mandat din partea Guvernului să spună tuturor oficialilor europeni că autorităţile de la Bucureşti au îndeplinit tot ce ţine de partea română pentru aderarea la Schengen, iar "ce ţine de dânşii să facă când doresc", a afirmat premierul Ponta.

El a precizat din nou că Guvernul nu mai doreşte să fixeze un termen pentru aderarea la Schengen şi care să nu fie respectat.

"Aveţi mandat din partea Guvernului să spuneţi tuturor colegilor noştri europeni că suntem perfect pregătiţi pentru Schengen, că ce ţine de noi s-a făcut şi ce ţine de dânşii să facă când doresc. Nu mai dorim o dată, ca de fiecare dată să ni se spună «nu acum, data viitoare». Când termină toate alegerile lor naţionale, toate problemele, atunci noi suntem pregătiţi şi intrăm în Schengen", a spus Ponta în şedinţa de guvern.

El a adăugat că activitatea Ministerelor de Externe şi a celorlalte ministere este importantă pentru ridicarea tuturor restricţiilor pe piaţa muncii, impise lucrătorilor români din străinătate, începând cu anul viitor.

Aderarea României la Schengen se află pe agenda reuniunii miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) din UE din 5-6 decembrie, dar urmează ca reprezentanţii permanenţi ai statelor membre UE, care se reunesc, miercuri, în COREPER II, să stabilească dacă se va discuta, ca şi la precedentele consilii, doar stadiul implementării acquis-ului sau va avea loc o dezbatere de orientare, urmată de un vot.

Există însă puţine şanse ca Preşedinţia lituaniană să propună un vot privind aderarea celor două ţări la Schengen, în condiţiile în care nu există unanimitate.

Discuţia privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen, programată pentru reuniunea COREPER II de miercuri, a fost amânată pentru săptămâna viitoare după ce Bucureştiul a cerut mai mult timp pentru a discuta cu statele membre, a declarat, la 28 noiembrie, pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei UE, Vykintas Pugaciauskas.

Olanda este ţara care s-a opus în mod constant, în ultimul timp, la aderarea României şi Bulgariei la Schengen, iar Germania, care nu are încă un guvern după alegerile din septembrie, este puţin probabil să fie dispusă să dea un vot pozitiv pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen. Alte ţări care în trecut au avut poziţii oscilante privind intrarea celor două state în Schengen au fost Finlanda şi Franţa.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PONTA,
SCHENGEN,
/actualitate/ponta-mesaj-catre-oficiali-ue-ce-tine-de-noi-pe-schengen-am-facut-ce-tine-de-ei-sa-faca-cand-doresc-11740090
11740090
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.