Polonia deschide calea unui referendum pe tema adoptării euro

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 28 martie 2013 18 afişări

Premierul Poloniei Donald Tusk a evocat posibilitatea organizării unui referendum pe tema intrării ţării în zona euro, în condiţiile în care cea mai mare parte a populaţiei se opu­ne adoptării monedei unice europene, scrie cotidianul Financial Times.

Polonia deschide calea unui referendum pe tema adoptării euro

Premierul Poloniei Donald Tusk a evocat posibilitatea organizării unui referendum pe tema intrării ţării în zona euro, în condiţiile în care cea mai mare parte a populaţiei se opu­ne adoptării monedei unice europene, scrie cotidianul Financial Times. Polonia, cel mai populat stat din UE care nu a intrat încă în zona euro, şi-a asumat obligaţia adoptării monedei unice odată cu aderarea la UE în 2004, acceptată tot prin referendum. În contextul crizei datoriilor suverane, polonezii sunt tot mai sceptici în privinţa beneficiilor intrării în zona euro, iar opoziţia conservatoare eurosceptică a blocat până acum modificările constituţionale care ar fi netezit calea adoptării monedei unice. Opoziţia susţine că zona euro s-a schimbat prea mult de la plebiscitul anterior pentru ca obligaţiile asumate prin votul din urmă cu un deceniu să mai fie actuale. Tusk a oferit o soluţie legală care ar permite polonezilor să vo­teze din nou în privinţa intrării în zona euro, printr-un referendum în care simpla majoritate este sufi­cientă pentru luarea unei decizii. Pentru modificarea Constituţiei, care sta­tuează că zlotul este mo­neda naţională, este necesară o ma­­joritate de două treimi în Ca­me­ra Inferioară a Parlamentului Sejm. Partidul eurosceptic Lege şi Justiţie are destule voturi în Par­la­ment pentru a bloca modificările constituţionale. Formaţiunea susţine că Polonia ar trebui să se ferească de pro­blemele zonei euro şi că prin adoptarea euro statul şi-ar preda suveranitatea, decizie pe care ţara ar trebui să o ia prin refe­rendum. Până acum Tusk s-a opus organizării unui referendum.

Citit mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
premier,
Polonia,
Donald Tusk
/actualitate/polonia-deschide-calea-unui-referendum-pe-tema-adoptarii-euro-10696311
10696311
comments powered by Disqus

ALEPH STORY: Dezvoltatorii vor lua în vizor hotelurile vechi pentru a le demola şi pentru a dezvolta hoteluri şi blocuri noi. O discuţie cu Dana Ciriperu, Ziarul Financiar şi Dan Pavel, editor-prezentator ŞTIU

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.