Polonia apreciază că Ucraina se îndepărtează de UE

Autor: Gaidau Ion Postat la 23 ianuarie 2014 40 afişări

Politica autorităţilor ucrainene îndepărtează această ţară de Uniunea Europeană (UE) şi nu se mai poate spera la o revenire a Ucrainei la aspiraţiile sale europene, a declarat miercuri ministrul polonez de Externe, Radoslaw Sikorski, citat de AFP.

Ucraina "se îndepărtează în mod evident de UE şi nimic nu mai pare să arate că ea se va întoarce", a declarat Sikorski pentru jurnalişti.

"Îndemnăm cele două părţi la reţinere (...). O primă concluzie a ceea ce s-a întâmplat este abandonarea drumului către Europa şi reforme, prin adoptarea (de Parlamentul ucrainean) a unor legi represive", a apreciat el, denunţând "cleptocraţia şi represiunea" din Ucraina.

La rândul său, preşedintele polonez, Bronislaw Komorowski, a vorbit la telefon cu omologul său ucrainean, Viktor Ianukovici.

"Profund îngrijorat de agravarea conflictului intern din Ucraina, el a făcut apel la oprirea vărsării de sânge", potrivit consilierului său, Jaromir Sokolowski, citat de agenţia AFP.

De asemenea, şeful statului polonez a salutat lansarea unui dialog între preşedintele ucrainean şi trei lideri ai opoziţiei.

În afară de preşedintele ucrainean, Komorowski urma să mai vorbească la telefon miercuri cu fostul campion la box Vitali Kliciko.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei lituaniene, Linas Linkevicius, a făcut apel, miercuri, la "o acţiune comună" a UE.

"Scenariul brutal care se dezvoltă în prezent (la Kiev) cere o reacţie comună a UE. Deoarece îndemnurile la dialog sunt ineficiente, a venit timpul pentru adoptarea unor sancţiuni direcţionate", a scris el pe contul său de Twitter.

Ciocnirile violente dintre manifestanţi proeuropeni şi forţele de ordine s-au soldat cu cinci morţi, la Kiev, provocând reacţii critice atât din partea UE, cât şi din partea Statelor Unite.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
POLONIA,
UCRAINA,
UE
/actualitate/polonia-apreciaza-ca-ucraina-se-indeparteaza-de-ue-11951953
11951953
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.