Purtătorul de cuvânt al CE: Evenimentele din decembrie 2013 din Parlamentul României au pus la îndoială respectarea principiilor cheie

Autor: Liviu Dadacus Postat la 22 ianuarie 2014 34 afişări

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Mark Gray a declarat, miercuri, că "evenimentele" din decembrie 2013 din Parlamentul român au "scuturat" sistemul şi au pus la îndoială respectarea unor pincipii cheie, el arătând că principiul egalităţii în faţa legii se aplică şi parlamentarilor.

Gray a fost întrebat, miercuri, în conferinţa de presă în care a przentat Raportul MCV, ce ar trebuie să facă Parlamentul român, care este una dintre instituţiile cele mai criticate în Raport, pentru a-şi demonstra angajamentul de a combate corupţia, conflictul de interese şi hotărârea de a respecta decizile emise de ANI.

Mark Gray a răspuns precizând că, în ceee ce priveşte Parlamentul, există o serie de aspecte diferite care trebuie luate în calcul şi că este necesar să se privească înspre aspectele care ţin de integritate.

"Trebuie în mod firesc să privim problemele de integritate. E evident acest lucru. În Raport există o secţiune care se referă specific la Parlament. Ceea ce am analizat noi acolo, dacă privim Statutul, vom constata că e un pas util. S-a introdus o claritate mai mare şi, foarte important, există nişte termene limită", a spus Gray.

El a precizat că "peisajul" e încă neclar, ceea ce nu constituie o surpriză.

"Dar e un peisaj neclar şi acest lucru nu este o surpriză. Veţi vedea în Raport comentarii în legătură cu evenimentele din decembrie 2013. Acestea au scuturat sistemul şi au pus la îndoială respectarea unor principii cheie", a spus Gray.

El a precizat că, din acest motiv, Statutul e foarte important, ca şi Codul de conduită, deşi acesta este doar în formă de proiect.

"Cred că Raportul arată foarte clar că din perspectiva Comisiei toţi sunt egali în faţa legii, acest lucru aplicându-se inclusiv parlamentarilor şi procesului parlamentar", a spus Gray.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GRAY,
MCV,
PARLAMENT
/actualitate/purtatorul-de-cuvant-al-ce-evenimentele-din-decembrie-2013-din-parlamentul-romaniei-au-pus-la-indoiala-respectarea-principiilor-cheie-11944105
11944105
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.