Watergate-ul lui Sarkozy

Postat la 12 iulie 2010 16 afişări

Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a fost somat de reprezentantii propriului partid (UMP) sa iasa public pentru a clarifica scandalul finantarii ilegale a campaniei sale electorale din 2007, in plina desfasurare in ultimele saptamani in Franta.

Scandalul s-a intensificat dupa ce o fosta contabila a Lilianei Bettencourt, mostenitoarea gigantului cosmeticelor L'Oréal si cea mai bogata femeie din Franta, a dezvaluit ca Eric Woerth, ministrul Muncii si trezorier al UMP, a primit 150.000 euro pentru finantarea campaniei prezidentiale a lui Sarkozy, in 2007.

Daca se confirma, donatia a fost ilegala, suma maxima autorizata de lege privind finantarea partidelor politice fiind de 7.500 euro pe an si de 4.600 euro pentru un candidat la alegeri. Woerth si anturajul presedintelui au negat acuzatiile, dar, potrivit Le Monde, cercetarile oficiale au permis descoperirea urmelor retragerii celor 50.000 de euro.

Om-cheie in guvernul francez, Eric Woerth, care se ocupa de reforma dificila a pensionarii, se afla sub focul criticilor, fiind acuzat ca in perioada cat era ministrul Bugetului (2007-martie 2010) sotia sa gestiona o parte a averii Lilianei Bettencourt, suspectata de fraude fiscale.

Inca de la inceput, el a afirmat totala sa probitate, declarandu-se victima unei tentative de destabilizare in aceasta perioada in care se ocupa de reforma pensiilor, obiectiv prioritar al sfarsitului de mandat al lui Sarkozy.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/politic/watergate-ul-lui-sarkozy-6531058
6531058
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.