PNL: Avocatul Poporului să trimită la CC Ordonanţa prin care deciziile instanţei nu se aplică ANAF

Autor: Valentina Postelnicu Postat la 07 mai 2015 67 afişări

Vicepreşedintele PNL Eugen Nicolăescu a declarat, joi, că a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la Ordonanţa de Guvern 8/2015, care stabileşte că în cazul unei decizii a instanţei de anulare a unei contravenţii date de ANAF amenda nu poate fi recuperată.

Eugen Nicolăescu a arătat că Justiţia este "terfelită de acest Guvern care nu pune preţ pe separaţia puterilor în stat".

Nicolăescu a citit prevederea din Ordonanţa de Urgenţă 8/2015, care a intrat în vigoare 28 aprilie 2015 şi care, în opinia liberalilor, introduce o nouă "aberaţie": "În situaţiile prevăzute la pct. (VII), dacă operatorul economic achită amenda contravenţională sau jumătate din cuantumul acesteia, după caz, precum şi o sumă egală cu de zece ori amenda aplicată, sancţiunea complementară încetează de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator. Suma de bani egală cu de zece ori amenda aplicată se face venit la bugetul de stat, poate fi achitată la Casa de Economii şi Consemnaţiuni - C.E.C. - S.A. sau la unităţile Trezoreriei Statului şi nu se restituie, în cazul în care, la solicitarea operatorului economic, instanţa de judecată anulează procesul-verbal de constatare a contravenţiei".

"Cu alte cuvinte, vă adresaţi instanţei pentru a vă anula procesul verbal, dar banii sunt luaţi şi nu se mai restituie. E curat neconstituţional. Sesizez Avocatul Poporului, să transmită la Curtea Constituţională o sesizare de neconstituţionalitate a acestui articol", a spus Nicolăescu.

O reacţie asemănătoare a avut şi senatorul PNL de Tulcea Octavian Motoc.

"Vă daţi seama ce înseamnă asta? Chiar dacă agentul economic în cauză ar fi victima unui abuz al inspectorilor ANAF şi instanţa de judecată anulează procesul-verbal de constatare a contravenţiei, această decizie va fi ignorată de ANAF, care nu va returna suma contribuabilului în cauză. Dacă acesta se mai poate numi stat de drept, s-o spună poate doar Ponta şi Cazanciuc", a transmis Motoc, prin intermediul unui comunicat de presă.

Senatorul liberal susţine că, prin semnăturile lui Ponta şi Cazanciuc, "a intrat în vigoare o Ordonanţă de Urgenţă în care se prevede că deciziile instanţelor nu sunt valabile pentru ANAF".

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 8/2015 modifică şi completează mai multe acte normative, prevăzând printre altele legiferarea bacşişului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
NICOLĂESCU,
OUG8/2015,
AVOCATUL POPORULUI
/actualitate/pnl-avocatul-poporului-sa-trimita-la-cc-ordonanta-prin-care-deciziile-instantei-nu-se-aplica-anaf-14224910
14224910
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.