Planurile Casei Albe de a primi mai mulţi refugiaţi în SUA întâmpină opoziţia Congresului

Autor: Raluca Manga Postat la 22 septembrie 2015 46 afişări

Planurile Casei Albe de a primi mii de refugiaţi în plus în Statele Unite s-au confruntat cu o opoziţie acerbă luni în Congresul american, unde legislatori republicani au solicitat dreptul să revizuiască şi să respingă efortul, invocând termeri legate de terorism, relatează Reuters în pagina online.

Secretarul de Stat american, John Kerry, a anunţat duminică o creştere a numărului de refugiaţi primiţi în ţară de 15.000 pe an pentru următorii doi ani. El nu a precizat însă câţi dintre aceştia vor proveni din Siria.

În conformitate cu legea actuală, Congresul nu trebuie să aprobe planul administraţiei, însă Camera Reprezentanţilor şi Senatul, ambele conduse de republicani, ar trebui să aloce bani pentru a plăti pentru orice efort suplimentar. Mulţi congresmeni, inclusiv unii democraţi, sunt îngrijoraţi că luptători islamişti care pretind că sunt refugiaţi s-ar putea strecura în ţară.

Senatorul republican Jeff Sessions, un critic al politicii de migraţie aplicate de preşedintele american Barack Obama, a spus că acest plan este scump şi periculos. "Şcolile noastre, piaţa muncii şi resursele publice sunt deja prea solicitate. Şi chiar şi la cotele actuale, nu avem capacitatea de a depista ideologia extremistă", a spus Sessions.

SUA au primit 70.000 de refugiaţi anul trecut în schimbul unui cost de 1,1 miliarde de dolari.

Activiştii pentru drepturile omului spun că administraţia Obama face prea puţin pentru a calma o criză care a forţat jumătate din populaţia Siriei să îşi părăsească ţara, sute de mii dintre aceşti oameni mutându-se în Europa şi în particular, în Germania.

În replică, oficiali americani punctează faptul că Washingtonul este cel mai mare donator de ajutor umanitar. Luni, administraţia a anunţat că oferă alte 419 milioane de dolari şi astfel, ajutorul umanitar american ajunge la peste 4,5 miliarde de dolari în timpul acestei crize.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a spus că Obama vrea să "mărească" numărul de refugiaţi primiţi în ţară, însă îngrijorările legate de securitate şi costuri înseamnă că un plan mai amplu ar trebui dezvoltat de Congres.

Cinci senatori republicani şi unul democrat i-au scris săptămâna trecută lui Kerry şi secretarului american pentru Securitate Internă, Jeh Johnson, solicitând verificarea atentă a fiecărui refugiat.

Procesul actual american de verificare a imigranţilor care provin din Siria este atât de strâns, încât doar 1.500 de refugiaţi au fost primiţi în ţară de când a început războiul civil în 2011.

Michael McCaul, preşedintele comisiei de Securitate Naţională din Camera Reprezentanţilor, a prezentat o lege care ar cere Congresului să revizuiască planurile de a primi sirieni şi să consolideze examinarea refugiaţilor din punct de vedere al securităţii. Dacă va fi adoptat, proiectul de lege al lui McCaul ar împiedica administraţia să primească refugiaţi până când atât Camera Reprezentanţilor, cât şi Senatul vor vota o rezoluţie comună care să permită acest lucru. Proiectul cere de asemenea administraţiei să ofere prioritate creştinilor şi membrilor altor minorităţi religioase atunci când vor primi oameni din Irak şi Siria.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
REFUGIAŢI,
CONGRES
/actualitate/planurile-casei-albe-de-a-primi-mai-multi-refugiati-in-sua-intampina-opozitia-congresului-14737434
14737434
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.