Piaţa de real estate din China se cutremură iar guvernul nu are de gând să se zbată prea tare ca să salveze imobiliarele

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 25 octombrie 2022 219 afişări

Piaţa de real estate din China se cutremură iar guvernul nu are de gând să se zbată prea tare ca să salveze imobiliarele

Guvernul chinezesc nu este gata să se implice în salvarea pieţei de real estate şi să cheltuie miliarde pentru a ţine în viaţă industria imobiliarelor, chiar dacă investitorii străini speră la un ajutor masiv din partea statului, scrie CNCB.

La un un an după ce gigantul dezvoltator chinez Evergrande a început să sperie investitorii, după ce nu a reuşit să livreze la timp locuinţele promise, problemele industriei au început să se agraveze. Unii dintre clienţi au refuzat să-şi mai plătească creditele ipotecare din cauza întârzierilor uriaşe pentru livrare, în timp ce vânzările s-au prăbuşit. Dezvoltatorii imobiliari au ajuns în prezent să facă eforturi uriaşe pentru a-şi plăti datoriile către băncile de unde au luat bani pentru demararea lucrărilor.

„Mă îndoiesc că dezvoltatorii imobilari vor fi salvaţi de către guvern, în ciuda tuturor apelurilor pentru ajutor care s-au făcut”, a declarat Tommy Wu, economist în cadrul Commerzbank.

Economiştii se aşteaptă ca Beijingul să se implice treptat în problema sectorului imobiliar şi să reducă din rolul acestei industrii în economie. Real-estateul chinezesc este responsabil de 15% din PIB-ul Chinei.

„Noile runde de măsuri din următoarele săptămâni şi luni se vor concentra doar pe sprijinirea finalizării locuinţelor şi pe stimularea vânzărilor”, a mai spus Tommy WU.

Potrivit S&P piaţa imobiliară din China are nevoie de aproape 100 de miliarde de dolari pentru salvarea dezvoltatorilor care au vândut înainte ca locuineţele să fie finalizate şi care acum nu pot onora livrările. O parte dintre analişti se aşteaptă ca autorităţile să lanseze un fond de sprijin pentru salvarea imobiliarelor.

Potrivit documentelor publicate de Evergrande, gigantul din real-estate avea în 2021 datorii de 2,6 trilioane de yuani, iar dezvoltatorul reprezintă doar o fracţiune din industrie. Problema este atât de mare, încât la această scară chiar dacă guvernul s-ar hotărî să cheltuiască sutele de miliarde necesare pentru rezolvarea situaţiei, impactul ar fi unul foarte mic.

Efortul financiar ar fi unul oricum dificil pentru că buzunarele guvernului s-au subţiat semnificativ comparativ cu acum trei ani, din cauza prăbuşirii vânzărilor şi a banilor cheltuiţi pentru măsurile anti-pandemice.

Luna trecută, Ministerul Locuinţelor şi Dezvoltării Urbane şi Rurale a anunţat noi împrumuturi destinate dezvoltatorilor care trebuie să-şi finalizeze proiectele imobiliare, însă valoarea acestora este ncunoscută.

O mare parte din creşterea explozivă a sectorului imobiliar a fost dictată de marii dezvoltatori care s-au împrumutat într-un ritm altert. Preţurile locuinţelor au crescut peste noapte, stârnind îngrijorarea privind formarea unei bule imobiliare şi obligând în acelaşi timp oamenii să se împrumute puternic pentru a-şi permite o casă.

Un declin prelungit al pieţei s-ar traduce în clienţi mult mai puţin dornici să cumpere locuinţe, iar asta înseamnă scăderea şi mai puternică a vânzărilor pentru dezvoltatori.

În final, atenţia guvernului rămâne îndreptată către chestiuni din afara domeniul imobiliar, în timp ce Banca Centrală a Chinei a refuzat să-şi prezinte poziţia faţă de această problemă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
imobiliare,
guvern,
china,
refuz,
piata,
real

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.