Piata constructiilor creste o data cu preturile

Postat la 07 aprilie 2006 1 afişăre

Pentru prima oara in ultimii 15 ani, piata constructiilor a depasit pragul de cinci miliarde de euro. La aceasta crestere a contribuit si scumpirea cu 20% a lucrarilor de constructii.

Pentru prima oara in ultimii 15 ani, piata constructiilor a depasit pragul de cinci miliarde de euro. La aceasta crestere a contribuit si scumpirea cu 20% a lucrarilor de constructii.

 

Productia mare de capsune din Spania si ritmul accelerat al constructiilor din aceasta tara sau din vecina sa, Portugalia, se numara printre principalii vinovati de scumpirea din acest an a caselor din Romania.

 

Practic, din aceasta toamna, nu doar locuintele nou-construite, ci toate genurile de constructii s-au scumpit, in medie cu 20% fata de anul trecut. Principalele motive sunt scumpirea materialelor de constructii, a serviciilor, dar si a manoperei. "Faptul ca se poate pleca mult mai usor decat in anii trecuti la munca in strainatate i-a facut pe muncitorii ramasi aici sa-si creasca pretentiile salariale.

 

Ne paste o mare criza a fortei de munca in constructii", spune Dan Ioan Popp, presedintele companiei de constructii Impact. Din acest motiv, cresterea din acest an a pietei constructiilor s-a resimtit mai mult in valoare decat din punct de vedere al volumului. Cea mai mare dinamica a avut-o constructia de locuinte, care a crescut cu 40% fata de anul trecut, cand au fost date in folosinta circa 28.000 de unitati locative.

 

Cu toate acestea, cladirile rezidentiale influenteaza inca destul de putin dinamica pietei in general, avand o pondere scazuta, de doar 12%. Romania este la acest capitol, al cladirilor rezidentiale noi, departe de media europeana, dar tocmai aceasta distanta este cea pe care mizeaza investitorii straini.

 

Pe de alta parte, dezvoltarea creditului ipotecar pe piata romaneasca a impulsionat constructia de ansambluri rezidentiale, formate din case, vile si, mai nou, apartamente in blocuri private. Doar in acest an s-au deschis in marile orase din Romania santiere pentru constructia a cateva mii de apartamente in blocuri private, peste 90% dintre acestea fiind de lux. Anul 2004 este cel mai bun de dupa ‘89 si primul in care piata constructiilor va depasi valoarea de cinci miliarde de euro, potrivit estimarilor Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO).

 

O evolutie accentuata au avut-o in acest an si lucrarile de infrastructura majora - constructia de autostrazi, modernizarea drumurilor nationale, precum si infrastructura urbana - alimentari cu apa, canalizari, reabilitarea centralelor termice, gropi ecologice, retele de gaze.

 

Tot in acest an au inceput lucrarile de constructii la zeci de hoteluri in intreaga tara, precum si la cladiri de birouri insumand zeci de mii de metri patrati. Un alt lucru pozitiv care a inceput sa prinda contur in acest an este intrarea pe piata a unora dintre marii jucatori din strainatate, chiar daca nu ca developeri, inca, ci ca achizitori de cladiri deja existente. "Bat la portile Romaniei marile fonduri de investitii care, in urmatorii ani, vor incepe sa construiasca de la zero", crede Popp de la Impact.

 

"Printre aspectele negative in sector se numara ponderea foarte mare a lucrarilor de infrastructura incredintate fara licitatie firmelor straine, care are ca prim-efect pretul mare de constructie", considera Liviu Daschievici, omul care a condus ARACO mai mult de sase ani si care s-a retras din functia de director general al asociatiei la inceputul lunii decembrie.

 

El spune ca marea problema in acest caz este ca, pana la urma, tot firmele romanesti construiesc ca subantreprenori aceste lucrari, doar ca profitul "pleaca afara". O alta mare problema a sectorului de constructii, care s-a mentinut si chiar s-a amplificat in acest an, este munca la negru. Constructorii dau vina, in acest caz, pe fiscalitatea excesiva.

 

Cu sau fara munca la negru, se poate spune ca anul acesta a fost unul de varf in constructii. Sau, asa cum a rezumat acest an Niculae Dinulescu, branch manager la Tiab, companie specializata in lucrari de instalatii-montaj: "Este foarte mult de lucru. E piata! Se construieste in draci...".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/piata-constructiilor-creste-o-data-cu-preturile-1005341
1005341
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.