LIVE: ZF Cei mai mari jucatori din economie. Timpul actiunii 2021

Peste 40% din comune şi oraşe au planuri de urbanism mai vechi de 10 ani

Postat la 04 decembrie 2012 9 afişări

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a constatat că 42% din unităţile administrativ teritoriale au în continuare planurile de urbanism general mai vechi de 10 ani şi propune extinderea cu un an a termenului de prelungire a valabilităţii acestora, de la 2 ani la 3 ani.

"În urma analizei făcute de Ministerul Turismului se constată că 42% din unităţile administrativ teritoriale au în continuare planurile de urbanism general mai vechi de 10 ani, iar din acestea doar 25% au hotărâre de consiliu local de prelungire a termenului de valabilitate", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de MDRT, care vizează modificarea şi completarea Legii 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul. Potrivit proiectului, planul urbanistic general are atât caracter director şi strategic, cât şi de reglementare, şi reprezintă principalul instrument de planificare operaţională, constituind baza legală pentru realizarea programelor şi acţiunilor de dezvoltare. Fiecare unitate teritorială va trebui să îşi actualizeze periodic, la maximum zece ani, planul urbanistic general, în funcţie de evoluţia previzibilă a factorilor sociali, geografici, economici, culturali.

Termenul de zece ani va putea fi prelungit cu maximum trei ani, prin hotărâre a consiliului local sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, până la intrarea în vigoare a planului urbanistic general actualizat. "Prevederile ordonanţei introduc pe de o parte facilităţi pentru autorităţile locale prin asigurarea unor termene suplimentare în care documentaţiile de urbanism care nu au fost actualizate să sprijine investiţiile locale, dar pe de altă parte impun limitarea acestor facilităţi în timp, pentru a nu se ajunge în situaţia în care primăriile vor avea dificultăţi în implementarea proiectelor cu fonduri UE în perioada 2014 - 2020 din cauza lipsei documentaţiilor de urbanism legale necesare", potrivit notei de fundamentare. Citiţi continuarea pe www.zf.ro Astfel, planurile de urbanism generale elaborate şi aprobate până în anul 2003, pentru care a fost iniţiată procedura de achiziţie a elaborării/actualizării, pot rămâne în vigoare în urma aprobării unei noi hotărâri a consiliului local/ Consiliului General al Municipiului Bucureşti până la data aprobării noii documentaţii, dar nu mai târziu de 30 decembrie 2014. În cazul celor elaborate şi aprobate până în anul 2003 pentru care nu a fost iniţiată procedura de achiziţie a elaborării sau actualizării, termenul limită este 30 decembrie 2015.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
infrastructura,
planuri,
urbanism,
orase,
comune
/actualitate/peste-40-din-comune-si-orase-au-planuri-de-urbanism-mai-vechi-de-10-ani-10365980
10365980
comments powered by Disqus

ALEPH STORY: De ce în Bucureşti nu se pot organiza mai multe concerte sau evenimente sportive, politice, sociale şi chiar economice. O discuţie cu Cristian Hostiuc, Ziarul Financiar şi Bogdan Nicolae, Aleph News

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.