Peste 4.300 de comercianţi de legume şi fructe proaspete, controlaţi

Autor: Laura Buciu Postat la 10 octombrie 2020 84 afişări

Peste 4.300 de comercianţi de legume şi fructe proaspete, controlaţi

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a controlat peste 4.300 de operatori din domeniul comercializării legumelor şi fructelor proaspete, de la producere până la comercializare, în primele opt luni ale anului şi au dat amenzi de peste 220.000 de lei.

Controalele inspectorilor din domeniul legume-fructe din cadrul tuturor compartimentelor judeţene şi a Capitalei au vizat atât producătorii agricoli persoane fizice, cât şi operatorii economici/persoane juridice care desfăşoară activităţi de comerţ cu legume şi fructe proaspete în pieţele agroalimentare, market-uri, hipermarket-uri, pieţe en-gros.

În total, au fost controlaţi 4.320 de operatori.

144 dintre ei au fost amendaţi, valoarea totală a amenzilor fiind de 222.400 lei.

De asemenea, au fost date 472 de avertismente şi au fost anulate 22 de atestate de producător şi carnete de comercializare, iar primăriile emitente au fost sancţionate conform Legii nr.145/2014, cu amenda contravenţională în valoare de 15.000 lei.

Inspectorii au constatat în cazul carnetelor de comercializare/atestate de producător lipsa totală sau parţială a suprafeţelor cultivate cu legume sau fructe, dar înscrise în atestate şi carnetele de comercializare, ori lipsa avizelor consultative emise de Direcţiile pentru Agricultură Judeţene sau, după caz, asociaţiile/organizaţiile de producători.

În cazul mai multor operatori economici ce desfăşoară activităţi de comerţ cu legume şi fructe pe întreg teritoriul României, s-a constatat că le lipseau documente de provenienţă pentru loturile de legume şi fructe expuse la vânzare în cadrul pieţelor agroalimentare, lipseau total sau parţial elementele obligatorii, conform sistemului de etichetare naţional şi european, prin neafişarea originii produselor şi/sau categoriei de calitate pentru loturile expuse la vânzare.

Principalele neconformităţi constatate de inspectori la producătorii agricoli persoane fizice care îşi comercializează produsele obţinute în gospodăria proprie pe baza atestatului de producător şi a carnetului de comercializare în pieţele agroalimentare au fost deficienţe de etichetare, prin neînscrierea pe etichetele de vânzare a denumirii producătorului agricol, a localităţii de origine şi/sau a datei recoltării, necompletarea filelor din carnetul de comercializare, lipsa vizei anuale a carnetului de comercializare, ori comercializarea altor produse agricole decât cele obţinute în gospodăria proprie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
legume,
fructe,
madr

ALEPH STORY: Unul din doi angajaţi din România vrea să îşi schimbe locul de muncă. O discuţie cu Adelina Mihai, jurnalist şi Dan Pavel, editor-prezentator ŞTIU

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.