Peste 200 de spitale sunt „gaura neagră“ din sistemul sanitar: nu transmit nicio informaţie către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii din Spitale

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 20 ianuarie 2020 131 afişări

În 2019 au fost 5.800 de incidente raportate de către spitale de stat sau private, în creştere cu 700 de astfel de evenimente faţă de 2018.

Peste 200 de spitale sunt „gaura neagră“ din sistemul sanitar: nu transmit nicio informaţie către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii din Spitale
Peste 200 de spitale sunt „gaura neagră“ din sistemul sanitar: nu...

Din cele 635 de spitale de stat şi private din România moni­torizate de Autoritatea Naţio­nală de Management al Calităţii din Spitale (ANMCS), 200 de spitale nu transmit niciun fel de informaţie către Autoritate, iar despre ele nu se ştie nimic, arată ANMCS, care centralizează aceste date începând din 2017.

Din restul de 26 de unităţi cu paturi, doar 256 de spitale au raportat în 2019 către ANMCS date privind incidentele din unităţile medicale, cele mai multe spitale fiind de stat, din datele autorităţii. În cazul a 170 de spitale, raportările acestora au arătat că nu există nicio problemă în aceste unităţi, ceea ce înseamnă, în teorie, că sunt cele mai curate unităţi spitaliceşti.

Autoritatea de Management al Calităţii nu este abilitată să sancţioneze unităţile medicale care nu declară sau să verifice  ulterior spitalele. Direcţia de Sănătate Publică de la nivel judeţean poate merge în controale şi poate ulterior, în cazul în care există probleme, să dea amenzi.

Incidentele din spital sunt raportate la nivelul fiecărei secţii şi transmise mai departe către conducerea spitalului şi autoritatea de calitate în spitale. Rolul ANMCS este să dea recomandări privind riscurile din spitale şi astfel se pot identifica situaţii critice din unităţile medicale.

Cele mai frecvente incidente raportate de către spitale se referă la infecţii intra­spitaliceşti, peste 50% dintre problemele indicate de unităţile sanitare referindu-se la nerespectarea măsurilor de prevenire şi combatere a infecţiilor.

În 2019 au fost 5.800 de incidente raportate de către spitale de stat sau private, în creştere cu 700 de astfel de evenimente faţă de 2018. „Este deja de notorietate că incidenţa  infecţiilor asociate asistenţei medi­cale raportată în România este mult sub nivelul  altor ţări. Cauza principală a nera­portării este reprezentată de teama de repercusiuni“, a spus Vasile Cepoi, preşedintele ANMCS.

Reprezentanţii din sistemul sanitar spun că problema condiţiilor insalubre din spitale ţine de management şi de educaţia perso­nalului medical, în special a asistentelor şi a infirmierilor. Ministerul Sănătăţii a dat o amendă de 63.000 de lei spitalului Bagdasar Arseni din Bucureşti în prima parte a lunii ianuarie 2020, după ce pacienţii au publicat poze cu două infirmiere care spălau holurile spitalului cu un mop murdar. La controlul Ministerului Sănătăţii, inspectorii au constatat că infirmierele nu ştiau protocolul de curăţare şi dezinfecţie, iar procedurile erau incomplete.

Sancţiuni au mai fost date în trecut şi altor spitale de stat din Capitală, Spitalul Universitar fiind sancţionat în 2018 pentru că nu a respectat procedurile de dezinfecţie.

Doar 11,4 mld. lei vor intra în bugetul Ministerului Sănătăţii în 2020, după cum prevede proiectul de buget propus de  guvernul PNL, o scădere de 23% faţă de anul acesta. La Casa de Asigurări de Sănătate vor ajunge în 2020 circa 41 mld. lei.  

Sănătatea nu reuşeşte nici în 2020 să treacă de 6% buget din Produsul Intern Brut, un prag critic propus de toţi actorii  din sănătate, de la medici la manageri sau oficiali. În comparaţie cu media europeană, România se află la jumătatea alocărilor, media statelor UE fiind de 9%.

Doar 256 de spitale raportează incidentele

Nerespectarea măsurilor pentru combaterea infecţiilor din spitale este cel mai frecvent incident raportat de cele 256 de spitale de stat şi private, care au transmis date către Autoritatea de Management al Calităţii în Spitale. Jumătate dintre raportări, adică mai bine de 2.500 de incidente, au vizat infecţiile intraspitaliceşti.

A doua cea mai frecventă cauză a problemelor din spitale este eroarea în utilizarea medicamentelor. Alte probleme raportată către ANMCS au fost tehnici eronate în investigaţiile invazive, erori de diagnostic şi defecţiuni ale aparaturii medicale.

Urmărește Business Magazin

Ambiţia mea este să conduc banca nr. 1 din România Ambiţia mea este să conduc banca nr. 1 din România

Cu o experienţă de peste 15 ani în industria bancară, Bogdan Neacşu, în prezent preşedinte - director general al CEC Bank, a povestit în cadrul celui mai recent eveniment Meet the CEO organizat de Business MAGAZIN cu ce provocări vine meseria de bancher, ce a învăţat din fiecare experienţă avută în cadrul altor instituţii bancare şi cum şi-a propus să îmbine modelul de banking tradiţional al celei mai vechi bănci din România cu transformările venite prin prisma digitalizării.

vezi continuarea
ZF.ro
S-a terminat! Decizia CRUCIALĂ luată de PSD în urmă cu câteva ore. S-a terminat! Decizia CRUCIALĂ luată de PSD în urmă cu câteva ore.
RĂSTURNARE uriaşă de teatru de la unul dintre cei mai mari producători auto. ADIO motoare pe benzină şi diesel. A renunţat complet
ProMotor.ro
Este singura mașină sport produsă în România și una dintre cele mai rare. Numai 5.141 de unități au fost fabricate Este singura mașină sport produsă în România și una dintre cele mai rare. Numai 5.141 de unități au fost fabricate
Ce se întâmplă când se iau la întrecere un Duster cu un Audi A4 Allroad? Baie de sânge!
I-a UMILIT pe polițiștii locali. Un Maybach parcat ilegal nu poate fi ridicat de mașina de tractare!
Descopera.ro
Misterul CORPULUI lui Lenin şi EXPERIMENTUL rusesc care durează deja de 90 de ani. ''Zici că se va RIDICA'' Misterul CORPULUI lui Lenin şi EXPERIMENTUL rusesc care durează deja de 90 de ani. ''Zici că se va RIDICA''
PROBLEMA de matematică pe care doar o persoană dintr-o mie o poate rezolva. Majoritatea oamenilor dau ca răspuns numărul 40
VIDEO. Momentul ŞOCANT în care un bărbat îndreaptă un laser către PILOTUL unui elicopter de poliţie aflat în zbor
Go4it.ro
NETFLIX nu mai asigură gratuitate utilizatorilor din România. Ce oferă Netflix în schimb NETFLIX nu mai asigură gratuitate utilizatorilor din România. Ce oferă Netflix în schimb
O companie britanică lansează în 2020 un telefon cu WINDOWS 10. Acesta va putea fi folosit asemeni unui PC
Cum arată adidaşii de 400 de dolari în care Nike a investit multă tehnologie
Csid.ro
Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime
Cum poţi ajuta o femeie care este abuzată
HOROSCOP AUGUST 2019: se anunţă noi câştiguri financiare şi multe relaţii pasagere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.