Pentru Croaţia încep durerile tranziţiei la UE

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 10 august 2013 314 afişări

Aderarea Croaţiei la UE, de la 1 iulie, va aduce pe termen scurt o creştere a ponderii exporturilor către statele UE cu 2,2%, în defavoarea partenerilor din CEFTA, în special către Serbia şi Kosovo (-0,7%) şi a restului lumii (-1,5%), conform unei simulări a Institutului pentru Studii Economice Internaţionale de la Viena (WIIW).

Pentru Croaţia încep durerile tranziţiei la UE

Simularea, care a ajuns la aceste ponderi studiind modificările de taxe vamale aferente aderării la UE, estimează că reducerea protecţiei tarifare pentru comerţul cu ţările UE ar putea produce o pierdere de 127 mil. dolari pentru Croaţia, ce va fi însă contrabalansată de afluxul de fonduri europene.

Într-o notă difuzată săptămâna trecută, agenţia de rating Moody's apreciază că va mai dura până ce Croaţia va ajunge la o creştere economică solidă, întrucât economia ţării nu e suficient de competitivă, este "excesiv de orientată spre consumul intern" şi grevată de niveluri înalte ale deficitului şi ale îndatorării. Pentru 2013, Moody's vede o scădere a PIB cu 1,2%, iar la anul o creştere de 0,3%.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/pentru-croatia-incep-durerile-tranzitiei-la-ue-11238891
11238891
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.