Spania se luptă cu efectele pestei porcine şi îşi protejează industria alimentară promovând produsele tradiţionale din carne de porc

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 24 decembrie 2025 5 afişări

Spania se luptă cu efectele pestei porcine şi îşi protejează industria alimentară promovând produsele tradiţionale din carne de porc

​O campanie media, atât la televiziune, cât şi în presa scrisă, promovează consumul de carne de porc în Catalonia, principala regiune producătoare de porci din Spania, pentru a-i asigura pe consumatori că această carne rămâne sigură – în ciuda reapariţiei pestei porcine africane (PPA) după trei decenii de la eradicare, scrie Euractiv.

Spania a detectat virusul mortal la un porc mistreţ în apropierea Barcelonei la sfârşitul lunii noiembrie, acesta fiind primul caz înregistrat din 1994. Deşi nicio fermă comercială nu a fost infectată, revenirea virusului are implicaţii majore pentru sector. Spania este cel mai mare producător de carne de porc din UE şi unul dintre principalii exportatori din lume.

De la începutul săptămânii, reclamele de televiziune şi afişele stradale prezintă preparate tradiţionale catalane de Crăciun din carne de porc, inclusiv canelons şi sopa de galets amb pilota – o supă festivă de paste servită cu chiftele de porc – alături de imagini cu mezeluri spaniole. Ministerul regional al Agriculturii din Catalonia a declarat că această campanie are scopul de a încuraja consumul de produse locale, „mai ales într-o perioadă de criză”.

Eforturile autorităţilor de a proteja sectorul de daunele aduse reputaţiei vin în contextul în care sursa focarului rămâne un mister. Oficialii regionali au finalizat un audit al unui laborator de cercetare din apropierea zonei afectate – iniţial suspectat ca o posibilă origine – dar nu au stabilit cum a ajuns PPA în Spania.

Ministrul agriculturii din Catalonia, „scar Ordeig, a declarat presei spaniole că descoperirile preliminare nu arată „nicio dovadă că virusul ar fi putut părăsi laboratorul”, deşi raportul a identificat modalităţi posibile de consolidare a securităţii în unitate. El a subliniat că concluziile nu sunt definitive.

Potrivit lui Ordeig, un răspuns final va depinde de secvenţierea completă a ADN-ului, comparând virusul găsit la mistreţul sălbatic cu toate tulpinile deţinute în laborator. Dacă secvenţele nu se potrivesc, ipoteza laboratorului ar fi exclusă. Rezultatele sunt încă în curs de procesare.

Apropierea focarului – la doar câteva sute de metri de perimetrul laboratorului – şi asemănările dintre tulpina detectată şi materialul utilizat în lucrările experimentale au determinat ministerul agriculturii din Spania să evoce posibilitatea unei scurgeri de laborator la începutul lunii decembrie.

Anterior, autorităţile au examinat posibilitatea transmiterii prin risipă alimentară. Resturi de carne contaminate dintr-o altă ţară a UE – aşa-numita „teorie a sandwich-ului” – ar fi putut fi consumate de mistreţul sălbatic.

Pe lângă protejarea consumului intern în perioada Crăciunului, autorităţile spaniole acordă prioritate protejării exporturilor de carne de porc ale ţării, în valoare de 8 miliarde de euro pe an, prin regionalizare recunoscută de UE. Acest sistem permite transporturile din regiuni fără PPA, restricţionând în acelaşi timp produsele din zona afectată din Catalonia.

Măsurile vin în contextul în care crescătorii de porci se confruntă cu presiunea cauzată de tarifele nou impuse de China, cea mai importantă piaţă de export a Spaniei. Ministrul Ordeig a declarat că discuţiile cu partenerii comerciali progresează, 78% dintre ţările importatoare acceptând deja abordarea regională a Spaniei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
carne,
porc,
spania,
porcine,
produse,
promovare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.