Pensii ocupationale, de la anul. Din nou

Postat la 16 martie 2006 1 afişăre

Fondurile de pensii ocupationale ar fi trebuit sa inceapa sa functioneze chiar din acest an. Totusi, normele de aplicare lipsesc inca, iar legea va fi modificata substantial. Nasterea fondurilor ocupationale mai are de asteptat, cel mai probabil, pana la anul.

Fondurile de pensii ocupationale ar fi trebuit sa inceapa sa functioneze chiar din acest an. Totusi, normele de aplicare lipsesc inca, iar legea va fi modificata substantial. Nasterea fondurilor ocupationale mai are de asteptat, cel mai probabil, pana la anul. Coordonatele legii actuale, care va fi insa modificata, sunt urmatoarele:

ADMINISTRATORI: Vor fi administrate de companii specializate strict pentru aceasta activitate, cu un capital social de minimum 2 milioane de euro.

ORGANIZARE: Fondurile vor fi organizate de sindicate si patronate, iar in lipsa acestora, prin contractul colectiv de munca, de catre salariati. In lipsa contractului colectiv de munca, schemele de pensii pot fi propuse de angajator cu consultarea angajatilor.

CONTRIBUTII: La aceste fonduri pot contribui, facultativ, toti salariatii, indiferent de varsta, dar nu pot contribui salariatii din companiile cu datorii la bugetul de stat si la furnizori.

PARTICIPANTI: Un fond de pensii ocupationale trebuie sa aiba minimum 100 de participanti.

FUNCTIONARE: Fondurile se constituie din contributiile angajatilor si angajatorilor. Contributiile angajatilor si contributiile angajatorilor facute in numele salariatilor sunt deductibile din impozitul pe venit, pana la 200 de euro pe an.

NEMULTUMIRI: Companiile solicita o serie de modificari ale legii privind pensiile ocupationale, apreciind ca in forma actuala ea este prea restrictiva. Printre acestea se numara: eliminarea restrictiilor privind participarea salariatilor institutiilor publice, diversificarea produselor care pot fi oferite ca pensii facultative, pensiile ocupationale fiind doar una dintre optiuni. In plus, companiile solicita eliminarea garantiei privind randamentul investitiei, prevazuta in lege la 1% peste nivelul inflatiei.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/pensii-ocupationale-de-la-anul-din-nou-978038
978038
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.