Patronatele din agricultură cer reducerea TVA la carne la 5%

Postat la 17 aprilie 2014 26 afişări

Patronatele din agricultură cer reducerea cotei de TVA la carne şi produse din carne de la 24% la 5% şi pornesc o campanie în acest sens, motivând că ar scădea astfel evaziunea fiscală în domeniu, estimată acum la peste 450 de milioane de euro.

Patronatele din agricultură cer reducerea TVA la carne la 5%

 România se numără printre ţările cu cea mai mare TVA la carne, fiind depăşită doar de Danemarca, unde taxa ajunge la 25%. În Marea Britanie, Irlanda şi Malta, TVA la carne este 0, în Polonia, Croaţia şi Cipru de 5%, în Franţa 5,5%, în Portugalia, Belgia şi Olanda - 6%, în Germania 7%, în Ungaria 18% şi în Bulgaria 20%.

Patronatele din agricultură menţionează că România se află la coada clasamentului privind veniturile în Uniunea Europeană, cu un salariu mediu de 395 de euro, care, prin comparaţie cu cel din Marea Britanie, spre exemplu, este de 6 ori mai mic.

"Un calcul simplu arată că dacă un român cu un salariu mediu net ar cheltui toţi banii pe care îi câştigă pe mâncare şi-ar permite să cumpere 16 coşuri de alimente de bază lunar (pâine, cartofi, carne, fructe, lapte etc.), pe când un polo­nez îşi permite să cumpere 25, iar un britanic aproape 50", se arată în analiza făcută de cele şase patronate, printre care se numără Romalimenta, Asociaţia Română a Cărnii de Porc şi Uniunea Naţională a Crescătorilor de Păsări din România.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/patronatele-din-agricultura-cer-reducerea-tva-la-carne-la-5-12483374
12483374
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.