Participanţii la fondurile de pensii obligatorii au câştigat în conturi 1 miliard euro în 7 ani

Autor: Raluca Ghinea Postat la 25 mai 2015 92 afişări

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au obţinut în şapte ani de la lansare un câştig net de 4,48 miliarde lei (circa 1 miliard euro) pentru cei peste 6,3 milioane de români care contribuie în sistem, reprezentând un randament mediu anualizat de 10,93%, potrivit datelor APAPR.

În cei şapte ani de funcţionare, fondurile de Pilon II au încasat de la Casă Naţională de Pensii Publice (CNPP) şi Casă de Pensii Sectorială a Armatei (CPS MApN) contribuţii brute în valoare totală de 16,72 miliarde lei, ajungând la active nete administrate în valoare de 21,2 miliarde lei, se arată într-un comunicat al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România.

Pilonul II, lansat la 20 mai 2008, a realizat un câştig din investiţii de 4,48 miliarde lei, rezultatul net după perceperea comisioanelor de administrare.

Circa 93% din toate plasamentele fondurilor de pensii sunt realizate în România, în active locale, profilul de risc fiind menţinut redus. Totodată, au investit aproape 20% din activele aflate în administrare în acţiuni listate la bursă, deţinerile la BVB depăşind 850 milioane de euro în prezent.

În prezent, fondurile de pensii reprezintă circa 10-15% din lichiditatea Bursei de la Bucureşti, iar pe piaţa de acţiuni (privatizări parţiale prin listare: Electrica, Romgaz, Nuclearelectrica) şi pe cea de obligaţiuni (emisiuni precum Transelectrica şi Primăria Municipiului Bucureşti) fondurile de pensii private au cumpărat între 15% şi 25% din ofertele lansate pe piaţă.

"Potrivit numeroaselor studii recente, fondurile de pensii de Pilon II sunt singura resursă de economisire financiară pentru o pondere consistentă a populaţiei, în special în rândul celor cu venituri mici şi fără soluţii de economisire-învestire în alte instrumente. Potrivit aceloraşi studii, fondurile de pensii private vor fi în măsură să asigure o completare semnificativă a ratei de înlocuire (a salariului prin pensie) la vârstă retragerii din activitate, rată de înlocuire suplimentară ajungând până la 20%", se spune în comunicatul APAPR.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PENSII,
PILONUL II,
REZULTATE
/actualitate/participantii-la-fondurile-de-pensii-obligatorii-au-castigat-in-conturi-1-miliard-euro-in-7-ani-14329749
14329749
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.