Paradoxul din imobiliare: Nu se vinde şi nu se cumpără nimic, dar cresc preţurile la apartamente

Autor: Dorin Oancea Postat la 03 aprilie 2020 2430 afişări

Paradoxul din imobiliare: Nu se vinde şi nu se cumpără nimic, dar cresc preţurile la apartamente

Starea de urgenţă instituită pe plan naţional în contextul răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus nu a avut, până în momentul de faţă, un efect tranşant asupra preţurilor de pe piaţa rezidenţială, indicele imobiliare.ro a crescut cu 1,8% (1,6% în februarie). 

Suma medie solicitată pentru un apartament, fie el vechi sau nou, a ajuns, astfel, la 1.391 de euro pe metru pătrat util la finele lui martie (faţă de 1.367 de euro pe metru pătrat în februarie).

Menţinerea unei traiectorii ascendente a preţurilor în actualul context de piaţă poate fi pusă atât pe seama inerţiei ce caracterizează, în general, atât piaţa imobiliară, cât şi economia per ansamblu. Totodată, de notat este şi faptul că efectele evenimentelor din plan social au început să fie resimţite în piaţă abia în a doua parte a lunii trecute.

De remarcat este, totuşi, că Bucureştiul şi Iaşiul fac notă discordantă în rândul marilor centre regionale monitorizate constant de Imobiliare.ro, aici fiind consemnate ieftiniri luna trecută – în aceste oraşe preţurile au scăzut, însă, şi în februarie.

În Bucureşti, pe tot parcursul lunii martie, apartamentele disponibile spre vânzare au cunoscut o scădere de 3,4%, de la o medie de 1.444 de euro pe metru pătrat util, până la 1.395 de euro pe metru pătrat. Pretenţiile vânzătorilor s-au diminuat pe ambele segmente de piaţă analizate, însă într-o măsură diferită: locuinţele din blocurile vechi s-au depreciat cu 0,3%, de la 1.373 de euro pe metru pătrat la 1.369 de euro pe metru pătrat, în vreme ce unităţile locative nou-construite au cunoscut un recul de 5,8%, de la 1.503 la 1.416 euro pe metru pătrat util.

În Braşov, Indicele Imobiliare.ro a consemnat, după o scădere de 2,4% în februarie, un avans de 3,1% în martie, de la 1.162 la 1.198 de euro pe metru pătrat util. În momentul de faţă, un apartament vechi poate fi achiziţionat, în medie, cu 1.185 de euro pe metru pătrat util, respectiv cu 0,8% mai mult decât luna trecută, când ar fi costat 1.176 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, o locuinţă într-unul dintre ansamblurile rezidenţiale nou-construite din Braşov are o valoare medie de listare de 1.219 euro pe metru pătrat.

La fel ca în februarie, aşteptările vânzătorilor de apartamente din Cluj-Napoca s-au majorat şi în martie, de data aceasta cu 2,6% (faţă de 3,2%); acestea se situează, în prezent, la o medie de 1.826 de euro pe metru pătrat util, comparativ cu 1.780 de euro pe metru pătrat la finele lui februarie. În capitala Transilvaniei, preţurile s-au majorat pe ambele segmente de piaţă analizate: locuinţele vechi s-au apreciat cu 2,1% (de la 1.783 la 1.820 de euro pe metru pătrat util), iar cele noi cu 2,9% (de la 1.779 la 1.831 de euro pe metru pătrat).

În Constanţa, apartamentele disponibile spre vânzare au consemnat, per ansamblu, un avans de 1,4% în a treia lună a anului, de la 1.230 la 1.247 de euro pe metru pătrat util. Preţurile au cunoscut evoluţii pozitive pe ambele segmente de piaţă analizate, chiar dacă într-o măsură diferită. Astfel, apartamentele vechi s-au apreciat cu 0,5% (de la 1.235 la 1.241 de euro pe metru pătrat), iar unităţile locative nou-construite cu 3% (ajungând să coste 1.256 de euro pe metru pătrat, faţă de 1.220 de euro pe metru pătrat).

Iaşi este al doilea mare oraş al ţării unde Indicele Imobiliare.ro a înregistrat o scădere în luna martie: este vorba despre un minus de 1,5%, de la 1.053 la 1.037 de de euro pe metru pătrat util. În ultimele 31 de zile, locuinţele din blocurile vechi s-au depreciat uşor, anume cu 0,2%, de la 1.076 la 1.074 de euro pe metru pătrat. Pe segmentul apartamentelor nou-construite, pe de altă parte, a avut loc un recul mai important, anume de 3%, de la 1.040 la 1.009 euro pe metru pătrat util. În acest context, ecartul de preţ dintre apartamentele vechi şi cele noi se accentuează.

La fel ca în februarie, în martie suma medie solicitată pentru un apartament din Timişoara a a continuat să se majoreze, marja de creştere actuală, anume 1,4%, fiind comparabilă cu cea anterioară, respectiv 1,3%. Apartamentele vechi de pe piaţa timişoreană s-au scumpit în ultimele 31 de zile cu 1,6%, de la 1.295 la 1.316 euro pe metru pătrat util. Locuinţele din cadrul noilor ansambluri rezidenţiale, pe de altă parte, s-au apreciat cu 1%, de la 1.281 la 1.294 de euro pe metru pătrat util.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
apartamente,
preţuri,
Omul de afaceri care a înfiinţat medicina privată în România. Urmează să lanseze un proiect GIGANT, care ar putea fi un model şi pentru sistemul de stat Omul de afaceri care a înfiinţat medicina privată în România. Urmează să lanseze un proiect GIGANT, care ar putea fi un model şi pentru sistemul de stat

Wargha Enayati a câştigat suficient de mulţi bani din imobiliare încât în 1995 să poată intra în domeniul său de expertiză, cel medical. A fondat astfel prima clinică privată din România, iar de atunci premierele s-au ţinut lanţ: primele abonamente medicale de pe piaţa locală, prima reţea de sănătate privată, prima clinică dedicată exclusiv femeilor, primele policlinici sociale şi multe altele.

vezi continuarea
ZF.ro
Ţara din UE care INTERZICE accesul persoanelor din România, după ce numărul de cazuri a explodat la noi în ţară Ţara din UE care INTERZICE accesul persoanelor din România, după ce numărul de cazuri a explodat la noi în ţară
Ufuk Tandoğan, CEO al Garanti BBVA România, despre cina ideală: „În trecut, pentru această întrebare mi-aş fi luat timp să trec în revistă câţiva dintre autorii sau artiştii mei preferaţi, lideri care m-au inspirat sau laureaţi ai premiilor Nobel. Acum..."
Mediafax
Când va începe să scadă numărul de îmbolnăviri? Reputat epidemiolog: „Al doilea vârf va fi depăşit în maximum două săptămâni” Când va începe să scadă numărul de îmbolnăviri? Reputat epidemiolog: „Al doilea vârf va fi depăşit în maximum două săptămâni”
De ce nu poate România împiedica răspândirea pandemiei printr-o nouă stare de urgenţă? EXPLICAŢIA unui reputat psiholog
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
PSD, reacţie la apelul lui Iohannis PSD, reacţie la apelul lui Iohannis
Apelul lui Iohannis către Parlament
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan E hotarata treaba  Fotbalul se joaca in zece... COMENTARIU Valeriu Suhan E hotarata treaba Fotbalul se joaca in zece...
Povestile lui Valeriu Suhan La plesneala cu un springar (parte a II-a)

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.