Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat la Vatican (VIDEO)

Postat la 01 mai 2011 59 afişări

Papa Ioan Paul al II-lea a fost proclamat "fericit" de succesorul sau, Papa Benedict al XVI-lea, in cadrul slujbei de beatificare de la Vatican, cu o participare fara precedent a publicului - 1,5 milioane de pelerini.

"De acum inainte, Papa Ioan Paul al II-lea va fi numit "fericitul" (beatus)", a afirmat Suveranul Pontif, care a stabilit ca ziua de pomenire a Fericitului Ioan Paul sa fie la data de 22 octombrie, in amintirea zilei in care acesta si-a inceput pontificatul, in 1978.

"El a redat crestinismului adevarata sa fata, cea de religie a pacii", a spus Benedict al XVI-lea. "El a fost primul care a pus in practica indemnul lui catre crestini - 'Nu va fie frica! Deschideti larg portile pentru Cristos'. El a reusit sa deschida catre Cristos societatea, cultura, sistemele politice si economice, reusind astfel sa intoarca in favoarea crestinismului, cu o forta de titan pe care i-a dat-o Dumnezeu, un val ce parea ireversibil. Prin marturia sa de credinta, dragoste si curaj apostolic, insotite de o mare carisma umana, acest exemplar fiu al Poloniei i-a ajutat pe credinciosii din toata lumea sa nu se teama sa fie numiti crestini, sa apartina Bisericii, sa vorbeasca despre Biblie", a spus Papa in predica sa.

Beatificarea este ultimul pas inainte de sanctificare, respectiv declararea ca sfant. Temeiul beatificarii este un miracol despre care se spune ca Papa Ioan Paul al II-lea l-a facut dupa moarte, vindecand de boala Parkinson o calugarita franceza care s-a rugat ca spiritul lui sa intervina astfel incat rugaciunile ei sa fie ascultate. Pentru sanctificare este insa nevoie si de un al doilea miracol.

La liturghia din Piata San Pietro a fost adusa o fiola cu sangele Papei Ioan Paul al II-lea (vezi foto), intr-un relicvar special din argint. Este prima data cand in istoria Bisericii Catolice cand un papa isi beatifica predecesorul, dupa cum remarcabila este si viteza cu care procesul a avut loc, tinand cont ca Ioan Paul al II-lea a murit in 2005, inca de la ceremonia funeraliilor fiind lansata chemarea "Santo subito!" (Sa fie declarat imediat sfant!).

La ceremonie participa 87 de delegatii oficiale de stat si 16 sefi de state si de guverne. Din Romania participa o delegatie condusa de ministrul de externe Teodor Baconschi.

Dupa incheierea liturghiei, Papa Benedict impreuna cu cardinalii cu care a oficiat slujba au intrat in bazilica San Pietro pentru a venera ramasitele pamantesti ale Papei Ioan Paul al II-lea. Sicriul va fi pastrat apoi in capela San Sebastian a bazilicii.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/papa-ioan-paul-al-ii-lea-a-fost-beatificat-la-vatican-video-8211823
8211823
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.