Papa Francisc, între popularitate şi controverse la împlinirea a doi ani de mandat

Autor: Mihai Draghici Postat la 13 martie 2015 48 afişări

Papa Francisc marchează, vineri, doi ani de la începerea mandatului, beneficiind, chiar dacă există unele nemulţumiri, de o popularitate care pare să fi revigorat Biserica Romano-Catolică, deşi criticii îi reproşează relativismul moral şi limbajul plastic.

"Papa Francisc marchează vineri doi ani de la începerea mandatului, beneficiind de o popularitate care a adus Biserica Romano-Catolică la un nivel asemănător cu cel din timpul Papei Ioan Paul al II-lea. În acelaşi timp, şeful Bisericii Catolice se confruntă cu perspectiva unui an dificil, pe fondul disensiunilor în rândul cardinalilor şi episcopilor referitoare la o serie de subiecte, de la reformarea sistemului financiar al Vaticanului la problematica familiei contemporane", comentează agenţia americană Associated Press.

Potrivit unui studiu realizat în Statele Unite de Institutul Pew, 90 la sută dintre catolicii americani au percepţii favorabile despre Papa Francisc, iar 60 la sută au opinii "foarte favorabile". Nivelul de popularitate al şefului Bisericii Catolice este similar cu cel din perioada Papei Ioan Paul al II-lea, notează AP, subliniind că rata de popularitate pe care o avea Papa Benedict al XVI-lea este depăşită chiar şi la nivelul catolicilor practicanţi foarte activi.

"La doi ani după ce a fost ales, Francisc a transformat ireversibil faţa papalităţii", crede analistul Marco Politi. "Revenirea la un papă iconic, doctrinar, monarh absolut nu va fi niciodată posibilă fără o pierdere dramatică a legăturilor cu societatea contemporană, cu credincioşii şi necredincioşii", adaugă Marco Politi, notând că Papa Francisc este un personaj "paradoxal", oscilând între o charismă populară enormă şi nemulţumirea anumitor grupuri religioase.

"După doi ani de mandat, Papa Francisc continuă să fie un pontif imposibil de etichetat, un iezuit axat pe dreptate socială. Papa Francisc continuă să susţină ferm doctrina catolică în cazul avortului, dar este înclinat să ofere consiliere cuplurilor transsexuale. Se consideră un fiu credincios al Bisericii, dar crede că teologii sunt obstacole în calea evanghelizării. Şi insistă că mila - nu moralitatea - trebuie să ghideze linia pastorală a clerului catolic", adaugă Associated Press.

Însă abordarea pastorală a cardinalului argentinian Jorge Mario Bergoglio ales Papă pe 13 martie 2013 a generat şi controverse, şeful Bisericii Catolice fiind criticat pentru relativism moral, pentru atitudinea laxă faţă de linia dogmatică romano-catolică, limbajul plastic sau chiar pentru presupusul populism.

"În opinia mea, măreţia spirituală a creştinismului constă şi în depăşirea raţionalităţii demonstrative: Dumnezeul iudaismului, prezent mai mult în spiritul căutării şi întrebării decât în cel al răspunsului, se menţine în acest fel în Noul Testament. Însă cu acest «Papă pop», care în loc de a explica tinde să simplifice şi să consoleze, sensul sacrului pare să aibă de suferit, în aşteptarea unor vremuri mai bune", consideră scriitorul italian Giovanni Accolla într-un editorial intitulat "Exageratele simplificări ale Papei Francisc şi sfârşitul sacrului", publicat în revista culturală Totalità.

Tot în rândul criticilor, cardinalul american Leo Burke declara în cotidianul spaniol "Vida Nueva", despre Papa Francisc, că "Biserica nu mai are pe nimeni la cârmă". Referindu-se la dezbaterile din Sinodul catolic privind Familia, în care Papa Francisc pledase pentru o atitudine mai flexibilă în subiecte precum cuplurile de acelaşi sex sau cele divorţate, Episcopul american Thomas Tobin comenta: "Fiţi calmi, Dumnezeu rămâne la locul Lui".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
VATICAN,
FRANCISC,
/actualitate/papa-francisc-intre-popularitate-si-controverse-la-implinirea-a-doi-ani-de-mandat-13978922
13978922
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.