(P) Tratament minim invaziv pentru o afecţiune potenţial fatală

Postat la 21 august 2023 51 afişări

(P) Tratament minim invaziv pentru o afecţiune potenţial fatală

Ameţeala, durerile în piept, abdomen sau spate pot indica apariţie a unei complicaţii severe, potenţial fatale: ruptura de anevrism aortic. Într-un astfel de caz, este vital ca pacientul să ajungă imediat la spital pentru administrarea tratamentului, deoarece un anevrism rupt reprezintă o urgenţă medicală majoră şi poate duce la deces.

Pentru a preveni o asemenea situaţie critică, este important ca anevrismul să fie diagnosticat şi tratat din timp, în stadii incipiente. Chiar dacă la început evoluează fără simptome evidente, pe măsură ce creşte în dimensiuni, un anevrism de aortă poate duce treptat la dificultăţi de respiraţie, senzaţie de saţietate chiar şi după o masă uşoară, deglutiţie dureroasă sau dificilă, umflarea braţelor, gâtului sau feţei.

În trecut, anevrismele de aortă puteau fi tratate numai prin proceduri chirurgicale clasice, cu incizii largi şi deschiderea toracelui sau abdomenului, dificil de tolerat pentru pacienţi şi cu riscuri semnificative de deces, mai ales dacă pacientul suferea şi de alte boli cardiovasculare. În prezent, există metode moderne de tratament, mai puţin invazive, prin abord endovascular, precum procedura EVAR (realizată pentru anevrismele abdominale) şi TEVAR (efectuată pentru anevrismele toracice). Acestea nu necesită incizii mari şi deschiderea sternului sau a abdomenului.

Procedura EVAR implică plasarea unei endoproteze (un stent graft) în aortă printr-o abordare arterială transfemurală percutanată. Este indicată pacienţilor cu dilataţie aortică abdominală care depăşeşte 5 cm la bărbaţi şi 4,5 cm la femei. Intervenţia se desfăşoară într-un mediu steril, într-o unitate dotată cu un sistem de angiografie de vârf, cu pacientul intubat şi ventilat mecanic.

TEVAR este o procedură indicată în special pentru disecţia de aortă de tip B şi pseudoanevrisme asociate cu durere toracică, precum şi pentru anevrismele toraco-abdominale asimptomatice cu un diametru mai mare de 6 cm şi o creştere rapidă într-un interval de şase luni.

Montarea endoprotezei în cazul procedurii TEVAR implică o incizie în artera femurală comună. După plasarea uneia sau mai multor proteze, care se suprapun la nivelul aortei toracice, devine necesară introducere unui dispozitiv numit „umbrelă” în artera subclavie stângă. Acest lucru se face pentru a preveni circularea sângelui în jurul endoprotezei toracice, ceea ce ar putea menţine alimentarea anevrismului.

La Spitalul Clinic SANADOR, intervenţiile de cardiologie intervenţională se desfăşoară în Laboratorul de Cateterism Cardiac, echipat cu două angiografe Philips Azurion 7 de ultimă generaţie. Tratamentele endovasculare cum sunt TEVAR, EVAR şi TAVI (implantarea transcateter a valvei aortice) sunt efectuate de medici cu o vastă experienţă, care au parcurs stagii extinse de formare, atât în ţară, cât şi în străinătate. În timpul intervenţiilor, mediul steril este asigurat de un sistem de ventilaţie sofisticat, care evacuează eficient ionii generaţi, reducând astfel expunerea pacientului la radiaţii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
potential,
tratament,
afectiune,
minim,
pacient,
procedura

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.